Peter Carlsson, grundare av Northvolt Fotograf: Lindsten/Nilsson

Tesla-svensken uppges ha säkrat miljarderna till sin norrländska batterifabrik

Batteribolaget Northvolt är på väg att ta in 16 miljarder kronor.

Det svenska batteribolaget Northvolt är mycket nära att stänga en finansieringsrunda på totalt cirka 16 miljarder kronor. Det skriver Di Digital med hänvisning till källor. 

Om rundan slutförs, blir det den största någonsin inom den svenska techsektorn, efter Spotifys miljardlån våren 2016, skriver sajten.

Pengarna ska användas till att finansiera batterifabriken i Skellefteå.  

”Vi har som princip att aldrig kommentera potentiella namn eller finansieringsprocessen som sådan. Vi återkommer så snart vi har något att berätta”, säger Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt. 

Rundan skulle kunna presenteras redan på onsdagen och värdera Northvolt till nästan 15 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppgifter. I rundan deltar flera svenska pensions- och försäkringsjättar, men också industrigiganter så som Volkswagen och Siemens. Båda dessa företag har sedan tidigare aviserat samarbeten med Northvolt. 

Dessutom uppges att Goldman Sachs medverkar i rundan. Baserat på uppgifter från Realtid.se framgår det att banken leder det konsortium, till vilket bland annat bolagets grundare hör, som kommer att kontrollera Northvolt.  Finansieringen kommer ske via lån och nyemitterade aktier.

I mitten av maj rapporterades att Ikea och Northvolt befann sig i slutförhandlingar om att möbeljätten skulle delta i finansieringsrundan. Men huruvida Ikea ännu har skrivit på avtalet är oklart, uppger Di Digital.

Enligt Di Digitals uppgifter värderas företaget i nyemissionen till över 9,4 miljarder kronor. 

Northvolt, som grundades av den tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson, vill producera litiumbatterier vilka bland annat en nödvändighet inom elbilsindustrin. Bolagets konkurrenter är bland andra kinesiska CATL och sydkoreanska Samsung och LG. 

Läs även: BMW investerar i Tesla-svenskens batterifabrik


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST