Fotograf: Press/ECB/Unsplash

ECB letar ny ledare – nästan alla kandidater män

Europeiska centralbanken, ECB, har aldrig haft en kvinnlig ordförande. Nu när den nya ordföranden ska väljas, finns det nästan bara manliga kandidater. 

Italienaren Mario Draghi slutar som ordförande för ECB i slutet av oktober. Det är dags för Europeiska rådet att börja leta efter en efterträdare. På listan av kandidater finns nästan uteslutande manliga kandidater. Det skriver The Globe and Mail. 

ECB har aldrig haft en kvinnlig ledare och är en av de mest mansdominerade institutionerna i världenECB-chefens roll är central för de finansiella marknaderna och för medlemsländernas ekonomier. 

92% av ECB:s styrelse består av män, inklusive 18 av de 19 cheferna för nationella centralbanker i euroområdet. Den enda kvinnan som driver en centralbank i medlemsländerna är Irlands Sharon Donnery, som avgår den 1 september. 

Många av de svenska riksdagsledamöterna i EU-nämnden trycker på vikten av jämställdhet på toppen av EU. I samband med toppmötet i Bryssel 28 maj, poängterade Magnus Ek från Centerpartiet att på tre av de tyngsta posterna i EU har det aldrig suttit en kvinna: kommissionsordförande, Europeiska rådets ordförande och ordförande för Europeiska centralbanken. skriver Europaportalen 

När vi nu blickar framåt så vill vi från Centerpartiet betona att det vore ett misslyckande om vi inte fick med oss jämställdhetsaspekten in i det här och se att hälften av de här kandidaterna borde kunna var kvinnor. Det är att kasta bort den kompetens som vi behöver ha med oss in i de här svåra åren om vi inte lyckas med den saken,” säger Magnus Ek. 

Samtidigt lovar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att minst två kvinnor ska finnas på EU:s toppositioner.  Förändringen är på väg.