Pixabay

Stimulanser på väg - börsen får mer bränsle

Sänkta räntor från centralbankerna väntas på grund av svagare tillväxt. 

Danske Bank behåller en liten övervikt i aktier då man ser en positiv cocktail i sänkta räntor från centralbankerna och ett handelsavtal mellan USA och Kina på plats innan årets slut. Det skriver banken i senaste veckobrevet.

I maj pekade inköpschefsindex nedåt i Europa, Kina och USA. Överraskningen var USA där inte bara industrin försvagades utan även servicesektorn.

”Tecken på svagare tillväxt hade varit negativt för börsen om det inte var för det budskap som kablats ut från de stora centralbankerna den senaste veckan – blir tillväxten svagare, så väntar mer stimulanser”, skriver Danske Bank.

I fallet med Federal Reserve räknar Danske Bank med en första räntesänkning redan i juli eller september. På marknaden prisas det in två sänkningar i år, följt av ytterligare två nästa år. Även ECB har uppgett sig vara redo att sänka räntorna vid behov.

För börsen blir detta gott med bränsle medan det försvårar penningpolitiken hos Riksbanken. En höjning tvärtemot agerandet hos andra centralbanker skulle stärka kronan och försvåra det att nå inflationsmålet.

”Det är helt enkelt svårt att se att den räntehöjning Riksbanken flaggade för vid det senaste räntemötet kommer att bli av. Därmed förblir styrräntan negativ och boräntorna låga under en överskådlig framtid”, skriver Danske Bank.

Läs även: Lättnad i handelsrelationerna höjer humöret på börsen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST