Fotograf: Flickr

Trump inför G20: Kina kommer ingå avtal ”för att de måste”

Här är tre nya turer i handelskriget. 

USA:s president Donald Trump tror att Kina kommer att ingå ett handelsavtal ”för att de måste”. Det uppgav han i en intervju med CNBC.

Trump sade också att Kina kan räkna med att nya tullar införs direkt om president Xi Jinping inte närvarar vid G20-mötet i slutet av juni. Marknaderna hyser stora förhoppningar om att en träff mellan de två kan resultera i framsteg för handelsförhandlingarna.

Enligt Trump kan telekomjätten Huawei vara en del av ett potentiellt handelsavtal mellan länderna. Huawei har som bekant svartlistats i USA.

Trumps besked kommer dagen efter att han twittrat i flera omgångar om USA:s uppnådda handelsavtal med Mexiko.

Trump hade hotat med gradvisa tullhöjningar mot Mexiko om inte landet vidtog hårdare åtgärder mot migrerande centralamerikaner till USA. Efter intensiva förhandlingar under förra veckan uppnåddes en uppgörelse och den första planerade tullhöjningen uteblev på måndagen.

Handel: Kina varnar tech-boag att följa USA-blockering

Kinesiska regeringen kallade i förra veckan till sig höga chefer i flera globala techbolag som Microsoft, Dell och Samsung och utfärdade varningar för att följa amerikanska regeringens riktlinjer gällande handel med kinesiska bolag, enligt New York Times.

Strax efter att kinesiska handelsdepartementet meddelat att Kina sammanställer en lista på ”icke tillförlitliga entiteter” kallade regeringen till sig flera multinationella teknologibolag på tisdagen och onsdagen i förra veckan, enligt New York Times källor. I en serie möten utfärdades varningar om att klippa banden till kinesiska bolag, bland vilka Huawei hamnat i rampljuset i handelskonflikten mellan USA och Kina efter att Vita huset svartlistat bolaget.

Läs även: Marknadskollaps i Kina – nu skär Samsung ned tillverkningen av smartphones

Utformandet av kinesiska handelsministeriets lista på bolag som anses icke tillförlitliga kommer ske i enlighet med riktlinjer från världshandelsorganisationen WTO och bolag som följer lagar och regler sitter säkert, sade myndighetens talesperson Gao Feng på måndagen enligt Caixin.

”Det här är sedvanliga åtgärder för att motverka konkurrenshämmande aktiviteter. Bolag som följer Kinas lagar och regler och som agerar i enlighet med kontrakt har ingenting att oroa sig för”, sade Gao Feng.

Bland annat Googles moderbolag Alphabet och en lång rad företag i halvledarindustrin avbröt då leveranser till och rev samarbetsavtal med Huawei.

Mer detaljer om listan kommer redovisas inom en snar framtid, fortsatte Gao Feng.

Enligt källorna talade regeringsföreträdarna om för de västerländska bolagen att ”digra” konsekvenser väntade om affärskontakterna med kinesiska bolag lades i malpåse.

Huawei anklagas av USA för att möjliggöra statligt kinesiskt spionage, något bolaget förnekar. Den amerikanska svartlistningen innebär att produkter bestående av 25 procent eller mer av amerikanska komponenter inte får säljas till Huawei. Detta ledde till att flera chip- och mjukvarutillverkare, bland annat Google-moderbolaget Alphabet, avbröt kontrakt med Huawei.

Utöver Microsoft, Dell och Samsung fanns också brittiska chiputvecklaren ARM och den sydkoreanska konkurrenten SK Hynix bland bolagen som regeringen stämde träff med.

Telekom: Kina accelererar 5G-utrullning 

Kina har nu tilldelat licenser för 5G (i torsdags) och signalerar att landet trycker på gasen vad gäller 5G-utrullning.

Det skriver Nordea i en sektorkommentar.

Nordea räknar med att Ericsson och Nokias volymer som underleverantörer i Kina kommer att begränsas över tid men att trenderna i Europa gynnar de nordiska bolagen.

”Sammantaget tror vi att detta kommer att resultera i ökade globala marknadsandelar för Ericsson och Nokia”, skriver Nordea.

Efter intensiva 5G-tester där alla leverantörer har deltagit, markerar licenstilldelningen startskottet för kinesiska operatörer att rulla ut sina system i stor skala.

”Vi tror att accelerationen av kommersiella utrullningar i Kina år 2020 är lika mycket en politisk markör i det globala 5G-racet som att stödja de inhemska jättarna Huawei och ZTE genom att stimulera hemmamarknaden”, skriver Nordea.

Nordea tror alltså att Huawei och ZTE kommer att ges fördelar i den kinesiska utbyggnaden mot 5G.

Läs även: 55 miljarder euro – så mycket kan USA:s svartlistning kosta 5G-utbyggnad i EU

”Men utbudsproblem hägrar över Huawei på grund av amerikanska förbud, och därför kommer 5G-utrullningen sannolikt att starta tidigare under fjärde kvartalet, men i en långsammare takt än vad som ursprungligen planerades”, skriver Nordea.

Nordea bedömer att Ericssons och Nokias marknadsandelar i den kinesiska marknaden för radioaccessnät (RAN) ligger på cirka 10 procent vardera, men med lägre marginaler än i övriga värden.

Båda ovannämnda nordiska leverantörer har aktivt deltagit pågående 5G-tester i Kina men ett potentiellt scenario kan bli att Ericsson och Nokias 5G-marknadsandelar i Kina sjunker till cirka 5 procent över tid, enligt Nordea.

Däremot gynnas Ericsson och Nokia av turbulensen kring Huawei i främst Europa då flera operatörer vill minska sitt beroende av den kinesiska leverantören. I Europa lutar operatörer att mer och mer väljer en flerleverantörsstrategi inom radionät vilket öppnar upp för Nokia och Ericsson, enligt Nordea.

Läs även: Nokia och Ericsson – flyttar känslig verksamhet från Kina


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST