Pixabay

Lättnad i handelsrelationerna höjer humöret på börsen

Handelsrelationerna mellan USA och Mexiko förbättras. Stockholmsbörsen fortsätter upp när handeln inleds. Avblåsta mexikotullar ger stöd.

Stockholmsbörsen fortsätter upp när handeln inleds på måndagen. Storbolagsindex OMXS30 har stigit till nivån 1.569 vid öppningen.

Lättnad i handelsrelationen mellan USA och Mexiko höjer humöret på finansmarknaderna. Under natten mot lördagen kom beskedet att ett avtal mellan USA och Mexiko hade nåtts. Enligt avtalet blåser USA nu av hotet att införa importtullar på 5 procent på alla mexikanska varor, som skulle trätt i kraft på måndagen.

Vid 8.30-tiden var terminerna för franska CAC40 och tyska DAX upp med 0,5 respektive 0,7 procent. 

I fredags steg USA-börserna på bred front efter att en svag jobbrapport ökat sannolikheten för räntesänkningar från Fed samtidigt som USA valde att skjuta på införandet av tullar på vissa kinesiska varor. I Asien har måndagens börser gått upp, med stöd av de avblåsta Mexikotullarna. Japanska Nikkei-index avancerade 1,2 procent.

På nyhetsfronten har forskningsbolaget Calliditas ingått licensavtal med Everest Medicines om utveckling och kommersialisering av Calliditas ledande läkemedelskandidat Nefecon i den kinesiska regionen och Singapore för den kroniska autoimmuna njursjukdomen IgA-nefropati. Calliditas får en initial ersättning på 15 miljoner dollar, eller cirka 140 miljoner kronor. Vidare får Calliditas framtida delbetalningar kopplade till fördefinierade milstolpar på upp till ytterligare 106 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,0 miljard kronor.

Gamingbolaget Starbreeze, som befinner sig i en rekonstruktionsprocess, säljer förlagsrättigheterna till spelet Psychonauts 2 till Microsoft för 13,2 miljoner dollar, motsvarande cirka 124 miljoner kronor.

Husqvarna är på väg mot sitt bästa år, sett till såväl rörelsemarginal som absolut rörelsevinstnivå, sedan Kai Wärn tog över vd-rollen 2013, framgår i en intervju i måndagens Dagens Industri.

Investorknutna riskkapitalbolaget EQT för samtal med investerare om en potentiell börsnotering, skriver Financial Times på måndagen. Enligt källorna skulle en börsnotering ske i Stockholm och formellt komma att presenteras i slutet på september med första handelsdag antingen i november eller december i år.

På uppköpsfronten har franska Loxam och finländska Ramirent, som båda hyr ut utrustning till olika industrier, kommit överens om att gå samman i en affär där Loxam lägger ett rekommenderat bud på Ramirent uppgående till 9 euro per aktie.

Budpriset innebär en premie om 65,4 procent baserat på Ramirents stängningskurs den 7 juni.

På råvarumarknaden har oljepriset klättrat ytterligare något med stöd av den senaste riggstatistiken från USA, som visade på färre aktiva olje- och gasriggar senaste veckan.

Läs även: EQT: I SAMTAL MED INVESTERARE OM POTENTIELL BÖRSNOTERING


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST