Fotograf: Pressbild / Frida Hammar

”Det är en dubbel våldtäkt av naturen”

Nu bojkottar den svenska matkedjan brasilianska varor. 

Skövlingen av världens största regnskog Amazonas har ökat och därtill även beviljandet av miljöskadliga bekämpningsmedel.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har fått kritik för att vara miljöfientlig eftersom hans regering tillåtit åtskilliga nya bekämpningsmedel och utvecklingen av regnskog har gått åt fel håll. Detta framgår i en artikel i SvD.

”Det är dubbel våldtäkt av naturen”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset.

197 nya bekämpningsmedel har godkänts sedan president Jair Bolsonaro tillträdde. Flertalet av dessa är förbjudna inom EU.

”Det drabbar naturen, familjer och odlare, flera bekämpningsmedel vet vi kan ge upphov till cancer. Så det är farliga gifter som sprids med flygplan över stora fält där det bor människor”, säger Johannes Cullberg till SvD.

Som en reaktion till den minskande regnskogen har nu Johannes Cullberg infört en omedelbar bojkott av brasilianska varor och uppmanade sin personal den 3 juni att ta brott dessa från Paradisets fem butiker.

Läs även: Millennials förtroende för företag minskar - ”de vill ha konkreta bevis”

Radio France International tog kontakt med Johannes Cullberg och ställde frågor kring hans bojkott, skriver SvD

”Jag tänkte hjälp, nu ringer en Bolsonaro-anhängare och är arg. Men istället ställde hon frågor och bad hon mig spela in en liten film där jag förklarar bakgrunden till bojkotten”, säger Johannes Cullberg.

Nyhetsartikeln från Radio France har fått över 258 000 delningar på Facebook och den har spridits i både engelskspråkiga och portugisiska medier. Bojkotten har blivit viral.

Johannes Cullberg har startat en Facebookgrupp med namnet Boycott Brazilian Food i hopp om att andra ansluter sig till bojkottandet av varor från Brasilien. Varor som importeras från Brasilien är bland annat sojabönor, nötkött, kakaobönor, kyckling, kaffe och diverse frukter.

”Det skulle kunna vara enkelt att stoppa importen av frukt och grönt om man är en stor livsmedelshandlare. Det skulle bli en bra markering”, säger Johannes Cullberg och hänvisar till den bojkott av sydafrikanska varor under apartheid-perioden.

Svenska Dagbladet har kontaktat Ica, Axfood och Coop, tre större livsmedelshandlare i Sverige och ingen har meddelat att de tänker ansluta sig.

”Vi tror inte att en generell bojkott av brasilianska produkter är rätt väg att gå eftersom det i huvudsak drabbar bönderna som sällan själva är orsaken till problemen”, uttrycker Icas hållbarhetsdirektör Kerstin Lindvall till SvD.

För att de ska bojkotta krävs ett införande från FN, EU eller Sveriges regering. Axfood går efter samma principer.

”Vi bojkottar aldrig länder, utan leverantörer”, uttrycker Axfoods presschef Claes Salomonsson till SvD.

Läs även: H&M-delägda startupen som gör framtidens tyg har börjat sälja: "Enormt stort för oss"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST