Fotograf: Pexels

Här är sektorerna som går bäst och sämst på börsen

Telekommunikation är poppis, men guldkorns-aktier finns även i förlorarsektorn. 

Rekommendationsindex, ett index som samanställer rekommendationer som gjorts för samtliga sektorer sjönk till 1,13 (1,16) under vecka 23. Under vecka 23 förra året stod rekommendationsindex i 1,29.

Bland sektorerna innehar telekommunikation topplaceringen med ett index på 3,48 (3,13), medan konsumentvaror återfinns på andraplatsen med index 1,97 (2,09).

Industrivaror och -tjänster fick flest säljrekommendationer av analyshusen och innehar platsen som den minst populära sektorn med index 0,55 (0,57).

Läs även: Google vinner striden om analyshuset Looker – för prislappen 25 miljarder

Trots en sistaplats på listan så finns det köpvärda bolag inom sektorn. Av de bolag som analytikerna tycker är mest köpvärda och har ett index på 5,00, är det Ahlstrom-Munksjö, Catena Media, Evolution Gaming, Kindred, Mekonomen, Millicom, Saab och ÅF Pöyry som har rekommendationer från minst tre analytiker. Samtliga analytiker som gett rekommendation på bolagen rekommenderar köp av aktien.

ÅF Pöyry-aktien har rört sig uppåt senaste månaden. 

Bolagen, respektive sektorerna, är sorterade efter ett vägt rekommendationsindex där andelen köp/öka-rekommendationer har vikten 5, andelen behåll/avvakta vikten 0 och andelen sälj/minska vikten -5. Listan baseras på aktuella rekommendationer som inte är äldre än tre månader och bolagen är indelade i sektorer efter ICB-standard.

Här är listan i rangordning:

1. TELEKOMMUNIKATION
 
2. KONSUMENTVAROR
 
3. RÅVAROR
 
4. INFORMATIONSTEKNIK
 
5. HÄLSOVÅRD
 
6. FINANS  
7. KONSUMENTTJÄNSTER
 
8. IND VAROR/TJÄNSTER
 

 

Läs även: Börsen upp på tydlig plus – men skogsjätten och kronan backar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST