Fotograf: Amazon

Snart levererar drönare Amazons beställningar

Sägs vara eldrivna och säkra. 

Det var år 2013 som Amazon först offentliggjorde sina ambitioner att satsa på Prime Air leveranser med drönare men detaljerna kring programmet har hållits hemligt.

Nu har Amazon gått fram med att de inom loppet av några månader kommer börja leverera beställningar till kunder med hjälp av drönare.

Detta annonserades på MARS-konferensen i Las Vegas i onsdags – en konferens organiserad av Amazons vd Jeff Bezos för ett utbyte med idéer kring robotar, rymden, AI och automatisering.

”Säkra drönare är det enda alternativet för oss. Våra drönare måste fatta säkra beslut även när de träffar på något oväntat”, kommenterar Wilke till Financial Times.

Läs även: MacKenzie Bezos ger bort hälften av Amazon-miljarderna till välgörenhet

Den första nya drönaren som visades i onsdags startade vertikalt som helikopter för att sedan fara fram som ett flygplan. Drönaren är utrustad med olika sensorer och AI-system som möjliggör att den kan flyga själv och undvika föremål i luften och på marken.

De drönare som ska användas är helt eldrivna och har en räckvidd på 4 mil. De kommer att kunna leverera förpackningar med vikten upp till 2,3 kilogram på mindre än 30 minuter, säger Jeff Wilke, Amazons vd för konsumentverksamhet, till Financial Times.

Han tillägger även att det står för 75 till 90 procent av företagets leveranser.

Amazon vill inte avslöja detaljer kring tid eller plats. Drönare ska vara en del av bolagets nya strategi för att utvidga sitt leveransspektrum där Amazon försöker att ta kontroll över sin spretiga leveranskedja och möjliggöra en snabbare samt billigare beställning.

Amazon har redan testat leveransdrönare i Storbritannien. Däremot behöver företaget ett godkännande från myndigheter, en av de är US Federal Aviation Administration, innan de börjar lansera storskaligt i USA.

Enligt Financial Times, har Amazon redan fått ett godkännande att testa leveranser på ett fåtal platser i USA.

Läs även: Hon har skapat ett Uber för drönare: ”Det fanns många drönare i världen, men de gjorde inte så mycket bra saker”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST