Fotograf: Flickr

55 miljarder euro – så mycket kan USA:s svartlistning kosta 5G-utbyggnad i EU

Om den situationen skulle bli ännu värre skulle ingen vinna”, säger Ericssons chef på en fråga om Huawei. 

Problemen för kinesiska Huawei är inte bra för någon i det långa loppet, säger Ericssons franska chef Franck Bouetard vid en presskonferens i Paris på fredagen. Det rapporterar Bloomberg News.

”Vår syn i frågan är att du kommer att ha en fördel på kort sikt men på medellång sikt är det inte fördelaktigt att ha denna typ av situation”, sade Bouetard bland annat.

Han pekade även på att kostnaden för att utveckla teknik är enorm och att det behövs en global marknad och en global öppenhet.

”Vi kämpar mot våra konkurrenter. Om den situationen skulle bli ännu värre skulle ingen vinna”, sade Bouetard på en fråga kring just Huawei.

Ett förbud på telekomutrustning från kinesiska bolag kan innebära runt 55 miljarder euro i extrakostnader för 5G-utbyggnaden i Europa, samt försena utrullningen med cirka 18 månader. Det uppger branschorganisationen GSMA i en analys som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Kostnaden relaterar till ett fullt förbud på utrusning från kinesiska aktörer så som Huawei och ZTE.

”Hälften av dessa kostnader skulle vara för att europeiska operatörer får hantera större insatskostnader efter betydande förlorad konkurrenskraft inom mobilutrustningsmarknaden”, skriver GSMA.

Organisationen relaterar övriga kostnader till ersättning av existerande infrastruktur innan 5G-uppgraderingar kan verkställas.

Huawei och ZTE är framstående inom EU där man tillsammans kontrollerar mer än 40 procent av marknaden.

Det är USA:s svartlistning som hotar de kinesiska telekomföretagens framtidsutsikter med 5G-utrullningen. Enligt GSMA kan en försening i utrullningen öka gapet i 5G-penetrationen mellan EU och USA med mer än 15 procentenheter fram till 2025.

Läs även: Kina: Varnar sina medborgare att resa till USA – våld och ”upprepade trakasserier”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST