ANNONS

Skill växer i Stockholm – rekryterar IT-kompetens i området

Efterfrågan på IT-kompetens ökar, industrin digitaliseras och för få söker sig till tekniska utbildningar. Hur ska den långsiktiga kompetensförsörjningen lösas? Skill arbetar aktivt med detta genom en rad olika initiativ.

Skill – kompetensförsörjningsföretaget som främst arbetar mot industri och IT – har en annorlunda ägarstruktur. De ägs nämligen av 18 industriföretag, tre kommuner och Region Östergötland. Ägarna tar heller inte ut någon vinst. Istället går pengarna till Skill Value som driver olika uppdrag med syftet att arbeta med långsiktig kompetensförsörjning.

"Långsiktig kompetensförsörjning innefattar mycket. Det är till exempel att attrahera unga, få in fler kvinnor och vara med att forma utbildningar till att bli mer verklighetsnära", säger Mia Hasselgren Lundberg, affärsområdeschef för Skill Value, och fortsätter:

"Ett uppdrag vi har är att inspirera unga till att tycka att teknik är kul. Det gör vi bland annat genom att vara ute på skolorna och vidga deras värld. Industrin är en stor bransch och sysselsätter nästan en miljon svenskar. Det finns bra utbildningar, men för få söker sig till dem."

Mer om Skill

Verksamhet: Rekrytering och bemanning
Kontor: Stockholm, Norrköping, Linköping, Göteborg och Karlskrona
Omsättning: 500 MSEK/år
Aktuellt: Skill Training, ny industriskola

Läs mer här!

Mångfald en väg till kompetensförsörjning

Skill Value driver också ett projekt med Tillväxtverket för att öka mångfalden i industribranschen. Det gör man exempelvis genom att coacha nyinvandrade i intervjusituationer och erbjuda utbildningar som både rör yrkeskompetens och mer mjuka värden, som svensk arbetskultur.

"Vi ska få ut sextio personer under projekttiden, men målet är att fortsätta arbeta med gruppen. Det här projektet är också bra i och med att vi får titta på oss själva utifrån och ställa oss frågan om vårt sätt verkligen alltid är det rätta", säger Mia Hasselgren Lundberg.

Stockholmskontoret expanderar

Skill är verksamma i hela södra Sverige. Stockholmskontoret etablerades 2014 och har sedan dess expanderat och idag har man kunder inom många branscher. Kontoret växer och har precis flyttat in i WeWorks nyöppnade lokaler på Brunkebergstorg.

"Vi ser stor potential för Stockholmskontoret och att vi kommer fortsätta växa. Vi är inte lika bundna till industrin i Stockholm som i Östergötland, utan arbetar även mot andra branscher där fokus främst ligger på tjänster inom IT", säger Elin Östlund, kontorschef på Stockholmskontoret.

Trots att Skill Value främst driver projekt i industritunga Östergötland, driver man också ett projekt i huvudstaden – ett lärlingsprogram på Saab, som är en av Skills största kunder.

"Vi har under våren dragit igång det första projektet, vilket är jättekul. Det riktar sig till de som inte har industribakgrund, men vill jobba inom branschen. Det kan vara svårt att på pappret bevisa att man är kunnig och intresserad när man inte gick en teknisk utbildning på gymnasiet. Därför låter vi dem göra praktiska och teoretiska prov istället. Det gäller att vara kreativ för att klara av den långsiktiga kompetensförsörjningen", avslutar Elin Östlund.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svagaste kronan sedan 2002 - ”svårt att se vad som skulle kunna få det att vända”
  2. Lista: Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2019
  3. ”Jordens lungor” brinner rekordmycket – kan få förödande konsekvenser för klimatet
  4. Så klär du dig bäst för jobbintervjun – enligt modepsykologen
  5. Finland ska rösta för Storbritanniens räkning – när Brexit kryper närmare
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  3. Ny XXL-skandal – erkänner prisfusk
  4. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  5. Möt mannen bakom Volvos Teslautmanare - ”Motorn är ointressant - designen är allt”

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.