ANNONS
Adam Linder, överläkare på infektionskliniken i Lund och docent på avdelningen för infektionsmedicin vid Lunds universitet.

Sepsis – en bortglömd folksjukdom

Sepsis är ett livshotande tillstånd. Nu tar den tvärvetenskapliga och Lundabaserade alliansen CombatSepsis krafttag mot sjukdomen som årligen drabbar 40 000 svenskar.

Adam Linder, överläkare på infektionskliniken i Lund och docent på avdelningen för infektionsmedicin vid Lunds universitet, jämför kroppen med ett land när han beskriver sepsis:

"Låt säga att landet skulle bli invaderat av inkräktare och att stridigheter uppstår. Överbefälhavaren för landet märker att de håller på att förlora striden och släpper en atombomb i sitt eget land. Inkräktarna dör, men även den egna befolkningen. Det händer även vid sepsis. Kroppens immunförsvar utsöndrar så mycket giftiga substanser att kroppen skadas."

Immunförsvaret överreagerar

Sepsis är alltså det tillstånd som uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar på en infektion – i de flesta fall en bakterieinfektion men det kan även vara till exempel virus eller svamp.

CombatSepsis

CombatSepsis är ett nytt ekosystem av aktörer med en tvärvetenskaplig angreppsstrategi för att stimulera innovation och lösa de stora problemområdena inom sepsis. Målsättningen är att skapa en väldefinierad och hållbar framtidsplan för att minska dödligheten av sepsis samt begränsa samhällseffekterna av den ökande antibiotikaresistensen.

"Sepsis är inte en sjukdom, precis som cancer inte är en sjukdom, utan är ett paraplybegrepp för en livshotande infektion. Det är ett gammalt begrepp som myntades av Hippokrates 400 år f.Kr. och är med andra ord något som mänskligheten har levt med i alla tider", säger Johan Malmström, professor på avdelningen för infektionsmedicin vid Lunds universitet.

Johan Malmström och Adam Linder har tillsammans grundat CombatSepsis – en tvärvetenskaplig allians som i dag består av nio forskargrupper. Sepsis, som är underforskat och dessutom mycket komplext, kräver kunskap från många olika håll.

"I och med komplexiteten i problemet krävs så många bra kontakter som möjligt inom akademin, sjukvården och industrin. Sepsisfonden har till exempel ökat kunskapen och gjort en hel del inom sjukvården men det finns fortfarande mycket kvar att göra", säger Adam Linder.

Hoppas växa

I dag är CombatSepsis en Lundabaserad forskargrupp, men de arbetar mot globala företag och planen är att gruppen ska växa.

"Vi kommer att fortsätta hitta fler strategiska samarbeten. I många fall handlar det om att bygga broar mellan forskare och företag. Vår vision är att minska sjuktalen, dödligheten och negativa långtidskomplikationer för sepsispatienter med 50 procent, innan år 2035", säger Johan Malmström.

Studier visar att över 40 000 svenskar drabbas av sepsis årligen och 30 miljoner globalt – dubbelt så många som drabbas av cancer. För de allvarligaste fallen ligger mortaliteten på 40 procent.

Krävs individualiserad behandling

"Desto tidigare vi hittar patienter med sepsis och behandlar dem, desto bättre går det. Det kan handla om timmar och dagar och då måste du snabbt göra rätt. Det krävs också att man, precis som vid cancer, har en individualiserad behandling. Varje sepsisfall är unikt, även om de kan likna varandra", säger Adam Linder och avslutar:

"Vi vill skapa en vetskap hos allmänheten om sepsis. Kan man som patient eller anhörig ställa frågan om det kan vara sepsis när man kontaktar till exempel Vårdguiden, hjälper det personalen att tänka rätt och diagnostisera eller utesluta sepsis."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST