ANNONS

Hotet mot den cirkulära ekonomin: Upphandlare vägrar återvunna produkter

Vägen till jordens framtid måste gå via återvinning. Det har fler och fler företag insett och därför börjat skapa nya produkter av gamla. Men då måste också någon vilja köpa dem. Visst låter det lovande? Om det inte var så att upphandlare inom offentlig sektor satte käppar i hjulet för den cirkulära ekonomin.

Få kan ha undgått informationen att svenskar konsumerar resurser som motsvarar 4,2 jordklot varje år (om alla skulle konsumera lika mycket som vi). Det är klart högre än genomsnittet i världen som ligger på 1,7 jordklot. Det är inte heller någon nyhet att mänskligheten måste bli bättre på att återanvända material i befintliga produkter.

Detta är något som upphandlare inom offentlig sektor till viss del tagit fasta på. När de exempelvis upphandlar skrivare är ett vanligt krav att de maskiner som köps in ska säljas vidare på en begagnatmarknad när de returneras.

Saknas ett helhetstänk

Bodil Nordin, hållbarhetschef på Canon Svenska, är glad över att så är fallet men tycker att det saknas en hel del övrigt i myndigheternas hållbarhetstänk.

Bodil Nordin, hållbarhetschef på Canon Svenska

Foto: Hannes Söderlund

"Tyvärr vågar de inte själva köpa återvunna produkter eller så saknar de kunskaper kring hur dessa fungerar. De ställer nämligen krav på att de egna inköpen enbart ska bestå av helt nya maskiner. Trots att det i dag finns skrivare som är gjorda av återanvänt material, med garantier, kvalitetsstämplar och en lägre miljöpåverkan, så föredrar man alltså att köpa nytt. Samtidigt som man ställer krav på återanvändning i nästa led", säger hon.

Canon har länge satsat på cirkulär ekonomi och hållbarhet och har en hel skrivarserie som till 80 procent är tillverkad av återanvända delar och komponenter från andra skrivare. Det handlar om kretskort, trummor, fixeringsvalsar och framkallare med mera. Under de senaste fem åren har Canon i olika initiativ återanvänt nästan 15 000 ton delar direkt och ytterligare drygt 19 000 ton plastråvara vilket har positiv effekt på både klimatpåverkan och resursanvändning.

"Det är väldigt många delar som inte slits särskilt mycket under en kontorsmaskins livslängd och därför kan återanvändas i nya produkter. Det är bara tråkigt att offentlig sektor har missat detta och chansen att göra en insats för miljön", säger Bodil Nordin.

Har gett stor effekt

Återtillverkningen av skrivare har bidragit till att Canon har lyckats sänka koldioxidutsläppen markant sedan 2008. Utsläppen per produkt har minskat med 35,9 procent över hela livscykeln. Ytterligare ett effektivt sätt att minska resursanvändningen är att göra produkterna mindre och lättare.

"Vi har till exempel minskat volymen för en av våra skrivarmodeller med 44 procent, vikten med 29 procent och förpackningen med 31 procent. Vi kan göra ännu mer men inköparna behöver hjälpa oss att driva på utvecklingen. Vi har några kunder inom offentlig sektor som har insett detta och upphandlat återvunna produkter. Men fler måste våga följa efter", säger hon.

Om Canon: 

Canon Svenska AB är en del i den globala koncernen Canon Inc. som erbjuder produkter och tjänster inom innovativ bildhantering. Allt ifrån kameror, skrivare och tryckeriutrustning till tjänster för lagring och delning av bilder, dokumenthantering och digitalisering av processer. Canons filosofi, Kyosei, är att arbeta tillsammans för allas bästa.

Läs mer här


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.