Fotograf: Yvonne Åsell / SvD / TT

500 tillverkare – nu måste Kina kyla ner den överhettade elbilsbranschen

Syftet är att motverka riskerna för krasch. 

Kinesiska regeringen rapporteras dra upp nya riktlinjer för att kyla ned den överhettade elbilsmarknaden, som rymmer närmare 500 bolag. Det rapporterar Technode som hänvisar till ett utkast.

Enligt riktlinjerna, som fortfarande är under utredning, behöver bolag som vill farma ut tillverkning kunna visa upp investeringar i forskning och utveckling på mer än 580 miljoner dollar i Kina under de senaste tre åren. Bolagen behöver också kunna visa upp en försäljning på minst 15 000 elbilar under de senaste två åren.

Läs även: Marknadskollaps i Kina – nu skär Samsung ned tillverkningen av smartphones

Kinesiska regeringen beslöt under 2010 att elbilsmarknaden var en av sju strategiska industrisegment och myndigheterna tillförde bidrag till industrin där flera hundra elbilsbolag poppade upp. Flera av elbilsbolagen har ännu inte levererat några bilar till kunderna.

Så sent som i mars kom besked om att Kina kommer drar ned statsbidragen med så mycket som 60 procent i början av juni i syfte att motverka överhettning.

Läs även: ”För 50 år sedan var en lädersoffa den optimala lyxen” - nu kommer veganbilarna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.