Fotograf: TT

Börsen vänder raskt till plus med SSAB och Swedbank i täten

En röd börsöppning på Stockholmsbörsen på tisdagen vändes i positiv eftermiddag.

Tisdagen började med sjunkande index men på förmiddagen hämtade sig Stockholmsbörsen, i linje med övriga Europa, och vände till ett försiktigt plus.

Starkast bland storbolagen gick Swedbank, efter en rekommendationshöjning, men även råvarubolagen SSAB och Boliden utvecklades positivt. En stor förlorare var Millicom, sedan storägaren Kinnevik berättat om kommande aktieförsäljningar.

Omkring klockan 13.30 hade OMXS30 stigit 0,2 procent till 1.522 och aktier för 6,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna rörde sig också uppåt: tyska DAX var upp 0,9 procent medan CAC 40 i Paris och FTSE 100 i London noterade mindre uppgångar.

På morgonen presenterades en förändring av ägandet i Millicom, där Kinnevik ska sälja 11 miljoner aktier och dela ut resterande innehav till sina ägare. Kapitalet ska gå till nya investeringar enligt Kinnevik, som också flaggar för att utdelningarna kan komma att bli lägre under de kommande åren.

Försäljningen är ett sätt för Kinnevik att höja investeringstakten i tillväxtbolag som ligger närmare hemmabasen, uppgav Kinneviks vd Georgi Ganev för Nyhetsbyrån Direkt. Millicom föll 11,2 procent medan Kinnevik steg 1,6 procent.

Swedbank har höjts till köp av Danske Markets, som ser positivt på utsikterna för svensk banksektor och anser att oron för marginalpress i utlåningen är överdriven. Swedbank stärktes 3,2 procent och var därmed klart bästa bankaktie.

Volvo fanns också på plussidan i OMXS30, sedan bolagets amerikanska konkurrent Navistar höjt sina prognoser för lastbilsmarknaden år 2019. Navistar räknar med att antalet leveranser av tunga lastbilar i klass 8 (vikt över 15 ton) i Nordamerika i år kommer att vara 290.000-310.000. Den tidigare bedömningen var 265.000-295.000. Volvoaktien steg 1,3 procent.

Stillfront var en av dagens stora vinnare med en uppgång på 7,8 procent. Bolaget har köpt den kanadensiska spelutvecklaren Kixeye för 90 miljoner dollar, plus en eventuell tilläggsköpeskilling på 30 miljoner dollar. Därmed får Stillfront fyra nya livespel som hittills genererat cirka 850 miljoner dollar i intäkter.

Toadman Interactives köp av marknadsföringsbolaget Petrol Advertising för 18 miljoner dollar plus eventuell tilläggsköpeskilling togs emot positivt av börsen, som skickade upp aktien 9,5 procent.

Desto sämre gick det för Edgeware, som föll hela 32,5 procent. Bolaget, som är verksamt inom streaming av tv och video, räknar med att intäkterna under andra kvartalet kommer att ligga i intervallet 28-34 miljoner kronor. Klart lägre än motsvarande kvartal i fjol, då bolaget omsatte 50 miljoner kronor, och Handelsbanken sänkte på tisdagsmorgonen Edgeware till sälj från köp.

Intrum handlades upp drygt 5 procent sedan Handelsbanken höjt aktien till behåll, som följd av Intrums köp av grekiska Piraeus Banks plattform för hantering av förfallna fordringar.

Camurus har fått fas 3-resultat med Buvidal, för behandling av opioidberoende, publicerade i den vetenskapliga tidskiften Addiction där behandlingseffekten beskrivs som "god". Aktien var upp 5,2 procent.

Opus, som på måndagen lyfte hela 18,5 procent efter att Nordea tagit upp aktien till bevakning med ett köpråd, fortsatte uppåt och steg ytterligare 3,9 procent.

Guldbolaget Semafo, som har stigit med nästan 11 procent de senaste två handelsdagarna i Stockholm, fortsatte under måndagskvällen uppåt på börsen i Kanada. När handeln i Stockholm inleddes fortsatte aktien upp och avancerade ytterligare 6,3 procent.

Per-Olof Söderberg har via bolag köpt 500.000 aktier i Ratos, där han är styrelseordförande. Köpet är värt cirka 12,9 miljoner kronor och investmentbolagsaktien svarade med att stiga 3,2 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST