Fotograf: Richard Drew / TT

Wall Street öppnar börsveckan nervöst

Kinas hårdnade retorik och nya hot från Trump får marknaden att tveka.

Börserna i New York pendlar upp och ner kring nollstrecket på måndagen efter att i fredags ha backat sedan USA:s president Donald Trump överraskat marknaden med hot om tullar på varuimport från Mexiko.

Under den gångna helgen hårdnade även Kinas retorik gällande handelskonflikten med USA. Kina publicerade i söndags en vitbok där det framhölls att USA:s senaste importtullar mot Kina inte lär lösa de båda ländernas problem, och att USA bär det fulla ansvaret för bakslaget i samtalsprocessen.

Läs även: Kina: Krig mot USA en global katastrof – skulle ”kriga till slutet”

I Europa har börserna sjunkit på måndagen, även om nedgångarna i de flesta fall har varit begränsade eller marginella.

I den amerikanska förhandeln noterades en nedgång för Googles moderbolag Alphabet, som handlades drygt 3 procent lägre efter nyheten om att det amerikanska justitiedepartementet undersöker bolaget på grund av misstankar om konkurrensbrott.

Apple håller under måndagen sin årliga utvecklarkonferens och väntas där avisera en nedläggning av bolagets mediabutik Itunes, för att i stället sprida dess funktioner till en rad nya appar.

Tyska Infineon har lagt ett bud på Cypress Semiconductor värt 10,1 miljarder dollar. Cypress var i förhandeln upp drygt 26 procent till 22:50 dollar, en bit under budnivån 23:85 dollar.

Blackstone var ned cirka 1 procent före öppning. Bolaget köper industrilagertillgångar från logistikföretaget GLP i Singapore för 18,7 miljarder dollar.

Vissa exemplar av Boeings olycksdrabbade flygplan 737 Max kan ha felaktiga delar, enligt den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA. Boeing säger sig ha identifierat 20 plan som sannolikt har felaktiga delar och planerar att utvidga undersökningen med ytterligare 159 flygplan. Flygaktien handlades ned drygt 1 procent före öppningen.

På måndagens makroagenda finns flera PMI-siffror: klockan 15.45 svensk tid kommer Markits industri-PMI för maj och klockan 16 släpps ISM:s industri-PMI för samma månad. Samtidigt väntas även JO Morgans globala industri-PMI för maj.

Läs även: Här är 11 bolag som går till börsen i år


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST