Fotograf: Flickr

Kina: Krig mot USA en global katastrof – skulle ”kriga till slutet”

Kina varnar USA för att lägga sig i deras relation till Taiwan.

Kinas försvarsminister Wei Fenghe sade på söndagen att ett krig med USA vore en katastrof för världen, och han varnade samtidigt Washington för att lägga sig i säkerhetsdispyterna över Taiwan och Sydkinesiska sjön.

Det sade han vid ett försvarstoppmöte i Singapore, enligt Reuters.
Wei Fenghe sade att Kina skulle ”kriga till slutet” om någon försökte lägga sig i landets relation med Taiwan.

Han sade samtidigt att Kinas militära operationer i Asien är helt inriktade på självförsvar, men landet skulle inte tveka att svara på eventuella attacker mot Kinas intressen.

”Kina kommer inte attackera om vi inte blir attackerade”, sade Wei Fenghe, och tillade att en konflikt mellan Kina och USA skulle få ödesdigra konsekvenser.

”De två sidorna inser att konflikt, eller krig mellan dem, skulle leda till katastrof i båda länderna och i världen”.

På lördagen sade USA:s tillförordnade försvarsminister, Patrick Shanahan, vid samma toppmöte att USA inte längre skulle ”tassa” runt Kinas beteende i Asien.

Wei Fenghe kontrade med att inga försök att splittra Kina kommer att bli framgångsrika. Alla försök att lägga sig i Taiwan-frågan är ”dömda att misslyckas.”

”Om någon vågar splittra Taiwan från Kina har Kinas militär inga andra val än att slåss till varje pris… USA är odelbart, och det är även Kina. Kina måste vara, och kommer att vara, återförenat”, sade försvarsministern.

Wei Fenghe sade också att det blodiga tillslaget mot protesterna vid Himmelska fridens torg i Peking för 30 år sedan var det ”rätta” beslutet, och han hänvisade till landets ”stabilitet” sedan dess.

”Under de 30 åren har Kina under kommunistpartiet genomgått många förändringar - tror du att regeringen gjorde fel i hanteringen av 4 juni? Det fanns en lösning på den incidenten. Regeringen var beslutsam med att stoppa turbulensen”, sade han.

Kina: USA bär fulla ansvaret för förhandlingsbakslag

USA:s senaste tullar på import från Kina kommer inte att lösa de två ländernas handelsproblem, och USA bär fulla ansvaret för bakslaget i samtalsprocessen.

Det skriver Kinas regering i en vitbok som publicerades på söndagen, enligt Reuters.

Regeringen skriver också att Kina kan säkra ett gott momentum för uthållig ekonomisk utveckling, och de ekonomiska utsikterna för landet är ”extremt optimistiska”. Kina kommer inte heller att ge upp i frågor om principer.

Vice handelsminister Wang Shouwen sade på söndag att det är omöjligt för USA att använda externt tryck för att tvinga fram ett handelsarrangemang, och att det är oansvarigt av USA att anklaga Kina för att ha backat från överenskomna avtal.

Viceministern sade att USA hade ställt ”orimligt höga” krav och insisterat på att lägga till krav ”relaterade till Kinas suveräna rättigheter” till avtalet. De höjda tullarna eskalerade och skapade allvarlig frustration i samtalen.

Han sade också att USA överskattar sitt underskott i handeln med Kina och att kina inte bär ansvaret för sjunkande sysselsättning i den amerikanska tillverkningsindustrin.

Enligt Wang Shouwen är underskottet i USA varu- och tjänstehandel med Kina närmare 150 miljarder dollar, inte de 410 miljarder dollar som amerikanska företrädare hävdar.

Han sade också att kina inte instruerar inhemska företag att förvärva vissa projekt och teknologi. Handelsdepartementet undersöker också rapporter förseningar i tullkontrollerna, och landet kommer att försöka förkorta tiden för tullkontroller och reducera kostnaderna för importörer.

Wang Shouwen avböjde samtidigt att kommentera huruvida president Xi Jinping kommer att träffa USA:s president Donald Trump vid G20-mötet i Japan senare i juni, han sade att han inte har den informationen.

USA: Trump kan be Mnuchin träffa Kina-företrädare vid G20-mötet

USA:s president Donald Trump kan komma att be finansminister Steven Mnuchin att träffa kinesiska företrädare i samband med att han besöker Japan nästa vecka.

Det sade Vita huset-rådgivaren Kellyanne Conway på fredagen, enligt Bloomberg News.

Steven Mnuchin kommer att delta vid G20:s finansministermöte i Fukuoka den 7-9 juni, där även kinesiska företrädare väntas delta.

På en fråga från journalister på fredagen om huruvida Trump vill att Mnuchin ska samtala med de kinesiska företrädarna svarade Conway: ”det är möjligt”, utan att utveckla sig ytterligare.

Läs även: Analytiker: Överdrivet börsfall efter Trumps nya tullar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST