Fotograf: Flickr

Cannabisglass: Hippiekapitalisternas nya plan

Nu kan Ben & Jerry's bli ännu mer beroendeframkallande. 

Cannabis har spåtts vara den nya trenden i aktier samt skönhetsprodukter.

Läs även: Cannabis som ingrediens i skönhetsprodukter – nya trenden spås växa till mångmiljardmarknad

Nu vill hippie-kapitalisterna och glassmakarna Ben & Jerry’s skapa glass innehållandes cannabidiol, skriver the Guardian.

”Vi gör detta för våra fans”, säger Ben & Jerry’s vd, Matthew McCarthy.

”Vi har lyssnat och givit dem allt från laktosfria njutningar till on-the-go portioner. Vi strävar efter att älska våra fans mer än de älskar oss och vill ge dem vad de söker, på ett ’Ben & Jerry’-vis”

CBD, en förkortning för cannabidiol, är en kemisk förening från cannabisväxten som ska ha en avkopplande och lugnande effekt. Den ska reducera stress och smärta. Skillnaden mellan växtextraktet och kusinen tetrahydocannabinkol (THC) är att CBD inte är psykoaktiv och användaren blir inte hög. Dock har kliniska studier inte lyckats påvisa de flesta påståenden om CBD, skriver the Guardian. 

Det amerikanska företaget Ben & Jerry inväntar att växtextraktet ska legaliseras på en federal nivå av FDA.

FDA har förhindrat att CBD tillsätts i mat och dryck och ska den 31 maj ha påbörjat en offentlig utfrågning.

Unilever-ägda Ben & Jerry’s, uppmuntrar sina fans att kontakta FDA under den offentliga samrådstiden nu i juli, gällande användningen av CBD i mat.

De offentliga kommentarerna kommer användas för att informera den federala arbetsgruppen om ”att undersöka potentiella vägar för kosttillskott och/eller konventionella livsmedel som innehåller CBD för en fullt laglig marknadsföring”.

”FDA har inte tillåtit någon annan produkt innehållande CBD. Vi vill att konsumenter är medvetna om att det finns begränsad information om CBD, inklusive dess effekter på kroppen”, tweetade Dr. Amy Abernathy, huvudansvarig kommissionsledamot i FDA, förra veckan.

Enligt CNN, godkändes förra juni en CBD-baserade drog för första gången. Epidiolex, används för att behandla två svåra och sällsynta former av epilepsi. Trump legaliserade odlingen av hampa i december vilket utlöste en investeringsvåg. 

Analysföretaget New Frontier Data, uppskattade att produktförsäljningen av CBD var värd 390 miljoner dollar 2018. Siffran kan komma att tredubblas till 2020. 

Läs även: Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis

Coca-cola uttryckte förra året att de ”inte har något intresse” i marijuana eller cannabis. Läskföretaget ”iakttog den ökande tillväxten av icke-psykoaktiva CBD som en del av hälsodrycker jorden runt”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.