Fotograf: Wikimedia Commons

Han bytte filmregi mot spelbolag – nu går Josef Fares med 173 miljoner i vinst

Själv plockar Josef Fares ut 25 miljoner kronor.

Sedan några år tillbaka satsar regissören Josef Fares på spelskapande. 

Sitt första spel tog han fram i samarbete med nu krisande spelstudion Starbreeze. Resultatet blev det kritikerhyllade spelet Brothers: A tale of two sons som släpptes 2013.

Året därpå meddelade startade han det egna spelföretaget Hazelight Studios. Den första egna spelet ”A Way Out” finansierades av speljätten Electronic Arts, som också distribuerar titeln. Dealen med EA innebar också att Josef Fares spelstudio betalar tillbaka utvecklingskostnaden för spelet, samtidigt som de får behålla alla intäkterna själva.

Redan under de första tre veckorna sålde spelet över 1 miljon exemplar, skriver Breakit.

”Mottagandet har varit över förväntan”, skriver Hazelight om spelet i årsredovisningen.

Nettoomsättningen uppgick till 210,9 miljoner kronor och vinsten innan bokslutsdispositioner och skatt blev hela 173 miljoner kronor.

Årsredovisningen skvallrar också om att Josef Fares plockade ut hela 25 miljoner till sig själv under fjolåret i form av utdelning till aktieägare. Han är ensam ägare i bolaget.

Samtidigt finns det cirka 140 miljoner kvar i bolagets kassa.

Av pengarna i kassan har 43,4 miljoner kronor avsatts i obeskattade reserver, sannolikt för att betala EA för utvecklingskostnaderna. Men även när detta är betalt finns alltså runt 100 miljoner kronor kvar i bolaget.

När organisationen Dataspelsbranschen listade Sveriges 10 största spelutvecklare baserat på 2017 års omsättning landade Malmöstudion Ubisoft Massive på tiondeplatsen med en omsättning på 237 miljoner.

Mängden anställda i bolaget minskar däremot från 47 till 18 personer. Men det beror på att Hazelight Studios under 2018 startade dotterbolaget Hazelight Games dit personal har flyttat för att fortsätta utvecklingen av nya spel. Även den studion gick med vinst under fjolåret.

Hazelight har för närvarande ett spel under utveckling enligt den egna sajten.

Exakt vilken typ av spel det rör sig om är ännu inte känt. Josef Fares har däremot sagt att det kommer att vara väldigt annorlunda jämfört med tidigare spel som han har skapat. Även denna gång med Electronic Arts som distributör, meddelar Breakit.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST