Fotograf: Unsplash / Flickr

Silicon Valleys okrönta drottning en bluff – här är fem kvinnor som bör hyllas istället

Här är fem kvinnliga förebilder som bör hyllas. 

Bästsäljaren ”Bad Blood” av journalisten John Carreyrou, HBO-dokumentären ”The Inventor”, ABC-podcasten ”The Dropout”, en miniserie med Saturday Night Live-stjärnan Kate McKinnon och en kommande Hollywood-produktion med Jennifer Lawrence i huvudrollen.

Det råder inga tvivel om att tiden i rampljuset långtifrån är över för Elizabeth Holmes efter att hennes blodtestbolag Theranos stod på toppen med en värdering på 90 miljarder kronor, men Wall Streets Journals avslöjande om att bolaget blott klarar en bråkdel av de nära 250 tester som man har påstått sig klara av fick verksamheten att rasa ihop som ett korthus.

Med det förlorade Elizabeth Holmes inte bara heder och ära, utan också sin status som Silicon Valleys okrönta drottning iförd svart polotröja med minst sagt storslagna visioner i bagaget efter avhoppet från Stanford.

Nu känner sig ansedda Techcrunch orolig för att sensationsfokuset kring Elizabeth Holmes riskerar att stjäla uppmärksamhet från verkliga kvinnliga entreprenöriella förebilder som med sina heoriska insatser har lyckats passera en rad milstolpar och skapa bolag värda många miljarder kronor.

För att förbättra situationen har Techcrunch korat fem kvinnliga entreprenörer som klår Elizabeth Holmes med hästlängder.

1. Judith Faulkner, grundare och vd för Epic Systems

Techcrunch hävdar att det finns fog för att påstå att Epic Systems är det bolag som fram tills nu har haft mest påverkan på mjukvara inom hälsoområdet.

Det här beror på att Judith Faulkner skapade en mjukvara för tidsplanering av medicinering långt innan gemene man ens visste vad en pc är.

Hennes ansträngningar banade väg för elektroniska medicinjournaler så som världen känner dem idag och utan att ha tagit in en dollar i riskkapital hanterar Epic System idag journaler för drygt 200 miljoner människor, har uppemot 10 000 anställda och omsätter cirka 2,7 miljarder dollar per år.

2. Lynda Weinman, grundare och vd för Lynda.com

Lynda Weinman har tagit en av de kanske allra mest okonventionella vägarna till att bli dollarmiljardär.

Efter humanioraexamen där hon var klasskamrat med blivande Simpsons-skaparen Matt Groenig öppnade hon ett antal modebutiker för punkrockare vid Sunset Strip, LA.

Då hon tvingades lägga ned lärde hon sig datorgrafik så väl att hon både fick medverka i filmproduktioner samt blev lärare vid Art Center College of Design.

Den akademiska vägen gav en ”startramp” för skriva betydelsefulla böcker som gjorde henne till en av Internets första kändisar.

Sedan lyckas hon genom en tidig variant på bootstrapping och i en bransch som de flesta entreprenörer och riskkapitalister skyr som pesten sälja edtech-plattform Lynda.com för 1,5 miljarder dollar.

3. Shira Goodman, vd Staples.com

Även om Shira Goodman inte grundade Staples.com lyckades hon starta och skala ”leveransaffären” så till den milda grad att det snart blev USA:s fjärde största e-handelsbolag.

Genom framgångarna tog hon steget till vd samtidigt hon uppfrostrade tre barn och stöttade mannes karriärbyte till rabbi.

4. Helen Greiner, medgrundare iRobot

Efter MIT-studier lade hon sin genialitet på att utveckla alltifrån en ”mekatronisk” för dinosaurie för Disney till en städrobot för SC Johnson.

Till skillnad från akademiker som sitter i sina ”elfenbenstorn” hjälpte Helen Greiner regeringen med räddningsinsatser efter 9/11, utrensning av grottor i Afghanistan och dessutom har hennes bombrobot Packbot räddat livet på tusentals människor.

Då hon vid 38 års ålder börsnoterade iRobot gjorde hon snart via städroboten Roomba den tecknade sci-fi-serien Jetsons vision till verklighet.

5. Kelsey Wirth, medgrundare Align Technologies

Historien om 3D printing-pionjären liknar den o Elizebeth Holmes i det att Kelsey Wirth också fick hantera stora tekniska utmaningar samt övertyga FDA om produkternas förträfflighet.

Hon lyckades tysta kritiker som ansåg att pr-biten vida översteg bolagets kliniska validering och skapa ett börsnoterat bolag som idag är värt 20 miljarder dollar.

Oavsett vilken av de fem kvinnornas historia visade samtliga sådan ambition och vilja att man till skillnad från Elizabeth Holmes lyckades skapa lyckliga slut.

Läs även: Rapport: Bristfällig kommunikation gör att få kvinnor väljer en it-karriär