Så kan e-kronan sätta stopp för minusräntor och sänka bankernas lönsamhet

Tanken med e-kronan är att säkra ett statligt och digitalt betalmedel i framtiden. Men e-kronan skulle även kunna göra minusräntor till ett minne blott - och minska bankernas lönsamhet. ”Ungefär vart hundrade år behöver vi fundera igenom hur vårt monetära system ska se ut. Nu är vi vid en sådan punkt och det är väldigt spännande", säger Hanna Armelius, senior rådgivare på Riksbanken och expert på e-kronan.

Några e-kronor finns ännu inte och än är inga beslut fattade. Men några saker går att slå fast. Riksbankens förslag på en en e-krona har ingenting med kryptovalutor att göra. Och det är inte heller en ny valuta. 

En e-krona skulle helt enkelt vara en digital svensk krona utgiven av Riksbanken som kan växlas 1 till 1 mot fysiska kontanter eller mot de kronor som finns på bankkonton och är utgivna av affärsbankerna. Bakgrunden är kontanternas dramatiska nedgång i Sverige.

Om e-kronan införs väntas skillnaden i användarledet jämfört med dagens pengar bli liten och antagligen skulle den finnas tillgänglig på såväl betalkort som appar. Man skulle kunna se det som en sorts statligt Swish där man kan överföra digitala kontanter.

I jämförelse med kryptovalutorna som doftar av revolution kan e-kronan därför framstå som tandlös.

Men ur ett samhällsekonomiskt perspektiv skulle effekterna kunna bli stora om elektroniska centralbankspengar blev tillgängliga för vanliga människor och företag och inte bara banker.

Beroende på utformning skulle e-kronan kunna sätta en käpp i hjulet för negativa reporäntor, öka den finansiella instabiliteten, göra kronans växelkurs mer volatil, öka statens vinst för utgivningen av betalmedel och öka konkurrensen med bankerna.

”Ungefär vart hundrade år behöver vi fundera igenom hur vårt monetära system ska se ut. Nu är vi vid en sådan punkt och det är väldigt spännande", säger Hanna Armelius, senior rådgivare på Riksbanken och expert på e-kronan.

Läs hela intervjun med Hanna Armelius, expert på e-kronan på Riksbanken, på vår premiumsajt VA Insights:

  • Så skulle en  en e-krona kunna fungera
  • Därför undersöker Riksbanken e-kronan
  • Därför skulle en e-krona kunna göra minusräntan till ett minne blott
  • Så skulle e-kronan kunna konkurrera med bankerna
  • Därför skulle kronans växelkurs kunna bli mer volatil
  • Så skulle e-kronan kunna leda till lägre skatter
  • Så tycker Finansinspektionen, Riksgälden, Skattverket, Svensk Handel och Bankföreningen

Prova VA Insights gratis i 30 dagar


Redan prenumerant? Läs artikeln här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST