XXL:s Sverigechef tvingas gå - efter Facebook-inlägg om Greta Thunberg

Sportkedjan XXL:s Sverigechef hävdar att någon annan tog över hans Facebook-sida när inläggen publicerades. 

Sverigechefen för den norska sportkedjan XXL, Per Sigvardsson får gå efter opassande Facebook-inlägg om den unga klimataktivisten Greta Thunberg. Det rapporterar norska E24.

Det var i samband med Thunbergs besök i EU-parlamentet där hon bland annat höll ett tal som Sigvardsson ska ha skrivit nedlåtande kommentarer.

Sigvardsson ska efter att ha kontaktat sin advokat hävdat att någon obehörig ska ha skrivit inläggen genom hans Facebook-profil.

Läs även: Analys: Klimataktivisterna blir allt fler - och nu börjar de ställa krav på bolagen

Efter att XXL tagit hjälp av en extern granskare av händelseförloppet så kunde varken konstateras eller avfärdas hur inläggen kommit till, och inte heller att kontot hade använts av någon behörighet, enligt ett utskick från företaget. 

Företaget uppger att Sigvardsson själv har sagt upp sig. En rekryteringsprocess för att hitta hans efterträdare har inletts.

Aftonbladet avslöjade kort efter uppdagandet att Sigvardsson även uttryckt sig nedlåtande om statsministern Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson. Här har Sigvardsson uttryckt att det som skrevs skedde innan han blev en offentlig person men tillade att inläggen inte är representativa för hur han konverserar på nätet.

Sedan vårens händelser har XXL tagit fram en uppförandekod intern på företaget, en så kallad code of conduct, tillägger E24.

I december i fjol lämnade XXL:s vd Ulf Bjerknes post efter att en vinstvarning från den norska sportkedjan.

Läs även: ”Gretas kurva” på ny läskigt hög nivå


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST