Fotograf: Beni Krausz

Skattesmäll för Apple i Sverige och Danmark

Ett av Apples svenska dotterbolag upptaxeras med nära 400 miljoner kronor efter att ha redovisat för låga intäkter under en treårsperiod.

Apples svenska dotterbolag Apple Aktiebolag, som mestadels sköter supporttjänster och marknadsföring i Norden, tvingas betala in drygt 396 miljoner kronor till Sverige och Danmark efter att under åren 2014 till 2017 ha bokfört för låga intäkter och därför betalat för låg bolagsskatt. Det skriver Di Digital.

Som en jämförelse uppgick dotterbolagets skattekostnader till 110 miljoner kronor år 2017.

”De har kommit in med en omprövning, en egen korrigering, i efterhand. Apple har höjt sin beskattningsbara inkomst för dessa tre år. Skatteverket godtog sedan deras begäran”, säger Karin Hjelmberg, handläggare på Skatteverket, till sajten.

Apple Aktiebolags intäkter kommer från ersättningar av andra bolag i koncernen, och inte direkt från kunderna, skriver Di Digital.

I februari meddelades att Apple åker på en skattesmäll även i Frankrike. Techjätten gick då med på att betala ytterligare 500 miljoner euro, enligt uppgifter i fransk media som The Guardian återger.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST