Storbritanniens premiärminister avgår: May kvar till juni

Storbritanniens premiärminister meddelar att hon ska lämna sin post.

Storbritanniens premiärminister Theresa May meddelar på en presskonferens att hon avgår den sjunde juni. Det skriver Reuters.

Det var sedan tidigare känt att Theresa May skulle ge besked om sin framtid under fredagen.

Under presskonferensen sade hon att hon gjort sitt bästa för att implementera resultatet från brexitomröstningen, och att hon gjort rätt som försökt hålla fast vid det framförhandlade brexitavtalet. Men hon beklagar att hon inte lyckats övertyga parlamentsledamöterna om att stötta avtalet.
Efter att hon avgått kommer en process inledas för att hitta en ny ledare för de konservativa, Tories, och hon kommer att fortsätta som premiärminister under den tiden.
Hon sade också att hennes efterträdare måste hitta en konsensus om brexit i parlamentet, men en sådan kan bara uppnås om alla sidor är redo att kompromissa.
"Kompromiss är inget smutsigt ord, livet är beroende av det", sade hon.
Dessutom uttryckte hon att hon är övertygad om att Tory kan förnya sig de kommande åren och leverera brexit.

Theresa May tillträdde som partiledare i juli 2016, strax efter att Storbritannien röstat för ett utträde ur EU. Frågan om brexit har fortfarande inte lösts och Theresa Mays stöd har under tiden försvagats, särskilt efter att det brittiska parlamentet tre gånger har röstat nej till de avtal som hon förhandlat fram.

Enligt TT väntas processen att hittas en ersätta inledas den 10 maj.

Läs mer: Svenske gentlemannamiljardären: ”Jag gav Theresa May rådet hellre inget avtal alls än ett dåligt brexitavtal”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST