Peter Thiel Fotograf: Creative Commons

Superavkastning för tidiga investerare i Peter Thiel-backade kryptosatsningen

Kryptostartupen Block.one som i fjol tog in nästan 40 miljarder kronor i en initial coin offering köper tillbaka 10 procent av aktierna - det ger en avkastning på drygt 60 gånger pengarna för tidiga investerare.

Peter Thiel är medgrundare av såväl Paypal som dataanalysbolaget Palantir och är dessutom en flitig investerare. 2004 blev han exempelvis den första externa investeraren i Facebook genom att köpa drygt 10 procent av aktierna för 500 000 dollar.

Det visade sig bli en god investering. När det sociala nätverket börsnoterades år 2012 sålde han aktier för omkring 640 miljoner dollar. 

Ett annat bolag som Peter Thiel har investerat i, kryptostartupen Block.one, är nu i färd med att återköpa 10 procent av bolagets aktier vilket kommer att ge tidiga investerare en avkastning på 6 567 procent. Det skriver Bloomberg

I juni 2018 slutförde Block.one, som är registrerat på skatteparadiset Caymanöarna, en så kallad initial coin offering på omkring 40 miljarder kronor. En ICO innebär att andelar i kryptoprojekt byts mot pengar eller andra kryptovalutor. Dessutom har bolaget tagit in drygt 1,5 miljarder kronor i riskkapital från traditionella aktörer.

Enligt tidningen tidningen köpte Peter Thiel in sig i bolaget i juli 2018, alltså efter att ICO:n genomförts. Huruvida han deltar i aktieåterköpet och vad hans avkastning i sådana fall skulle bli är oklart, eftersom varken han eller Block.one vill kommentera affären för Bloomberg.

I slutet av februari i år hade bolaget tillgångar på omkring 30 miljarder kronor, enligt Bloomberg. De andelar som bestod av kryptovalutor hade dock halverats - till omkring 5 miljarder kronor - sedan ICO:n genomfördes.

Bolaget har ännu ingen produkt på marknaden men uppges arbeta med med att ta fram en ny "säker" version av internet. Sedan ICO:n slutfördes i juni förra året har det dock inte synts många tecken på att arbetet fortskrider, skriver Bloomberg som tillägger att Block.one nästa månad väntas offentliggöra planer på en tjänst för sociala medier.

Bolaget uppger att pengarna de har tagit in ska användas till att värva utveckla för att bygga en plattform.

Läs även: Peter Thiel: Konkurrens är för losers


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.