Fotograf: Rich Pedroncelli

Blockering av kontroversiell teknik nedröstad av Amazons aktieägare

Amazons aktieägare röstade ned de omtalade förslagen om att se över och skära ner bolagets utveckling av kontroversiell teknologi för ansiktsigenkänning.

Debatten om Amazons teknologi för ansiktsigenkänning, Rekognition, har hettats upp under de senaste månaderna och aktieägarförslagen om att begränsa utvecklingen av teknologin rönte uppmärksamhet när Amazon försökte blockera omröstningen.

Amerikanska finansinspektionen SEC förbjöd dock Amazon att avstå från omröstningen.

När rösterna hade räknats på onsdagens bolagsstämma stod det dock klart att aktieägarna gick emot förslagen och nu kan bolaget fortsätta sälja Rekognition, som redan har köpts av myndigheter i Florida och Oregon. San Franciscos stadsfullmäktige har dock beslutat att blockera myndighetsinköp av liknande teknologi.

Utöver det affärsområde som Amazon har gjort sig mest känt för, e-handel, har bolaget tagit en allt mer dominerande position inom molntjänster och datacenter. Det är där som ansiktsigenkänningsteknologin har kommit in i bilden - ett fält där debatten om digital övervakning har fått nytt fotfäste.

Förslaget till stämman stöddes av flera människorättsgrupper som hävdar att teknologin riskerar att gå på tvärs mot flera grundläggande rättigheter.

Den exakta rösträkningen kommer att offentliggöras i ett senare skede, men enligt en talesperson var rösterna emot förslaget klart övervägande, uppger Reuters.

Dessutom utvecklar Amazon en ny röststyrd hårdvaruteknologi som via ett armband ska koppla ihop med den virtuella assistenten Alexa och klara av att läsa av användarens känslor.

Tanken bakom Amazons utvecklingsprojekt med en hårdvara som ska klara av att ta itu med människors känsloliv är att bryta mark inom annonsmarknaden genom bättre riktade produktrekommendationer, rapporterar Bloomberg med hänvisning till interna dokument.

Armbandet som ska kopplas till Alexa-assistenten har ett flertal mikrofoner som registrerar datapunkter som skickas till en mobilapplikation och där kartlägger känslolägen utifrån röstlägen.

I slutledet ska teknologin ”möjliggöra rådgivning till användaren rörande interaktioner med andra” genom artificiell intelligens, skriver Bloomberg.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST