Fotograf: Bankomat press/Creative commons. Kollage

Bankomats vd flaggar för att gratis uttag kan försvinna: "Har vi kostnader måste en avgift kunna tas ut"

Nina Wemming, vd för Bankomat, flaggar för att kontanttutag kan komma att beläggas med avgifter om inte staten tar över ansvaret för infrastrukturen.

Debatten om kontanternas vara eller inte vara fortsätter rasa. Andra halvåret i i fjol bröts en nedåtgående trend då svenskarna gjorde uttag på sammanlagt 47 miljarder kronor, jämfört med 45 miljarder kronor under första halvåret 2018, enligt undersökningen Kontantbarometern.

Nu varnar Nina Wenning, vd för konthanteringsbolaget Bankomat som samägs av av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, för att kontantutgifter kan komma att beläggas med en avgift. Det skriver Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är en ny lagstiftning som väntas börja gälla från och med 1 januari. I den ges bankerna ansvaret för infrastrukturen. 

"Vi har flaggat för att vi tror att det är det som blir konsekvensen. Det finns ett samhällsintresse för att ha den här infrastrukturen kvar men den kostar pengar. Har vi kostnader måste en avgift kunna tas ut och sedan får kunden själv välja om man vill betala med kort, kontanter eller Swish", säger hon till tidningen.

Hon vill istället att staten tar över ansvaret.

Enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Bankomat vill 72 procent av svenskarna kunna betala med kontanter framöver. 21 procent vill, i samma undersökning, ha ett kontantfritt samhälle.

Vad en eventuell avgift skulle innebära är upp till var och en av bankerna, menar Nina Wemming.

Läs även: Kontanternas utfasning banar väg för än mer negativa räntor


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST