Två läskiga hot som kan trigga nästa finanskris

Cyberhot eller klimatförändringar,  något av detta kan leda till nästa stora finanskris enligt Riksbanken.

Cyberhot och klimatförändringar innebär risker för det internationella finansiella systemet.

Det skriver Riksbanken i sin finansiella stabilitetsrapport.

"Cyberrisker ses idag som ett av de största hoten för det internationella finansiella systemet och dess deltagare. Ett cyberangrepp mot en aktör kan få spridningseffekter och allvarliga konsekvenser för hela det finansiella systemet, till exempel virus som sprider sig mellan olika system", skriver Riksbanken.

De tillägger att det är av största vikt att myndigheter, banker och finansiella infrastrukturföretag arbetar med att förebygga cyberhot i sina system. Ett sätt att göra detta är att genomföra tester som simulerar en cyberattack. Sådana tester kan genomföras både samordnat och i egen regi hos de olika aktörerna, skriver Riksbanken.

Ett annat övergripande hot mot det internationella finansiella systemet är klimatrelaterade risker, som kan påverka såväl försäkringsbolag som banker negativt.

"Om det inte finns tillräcklig motståndskraft mot dessa risker kan det få konsekvenser för finansiell stabilitet. Det är därför viktigt att inkludera klimatrelaterade risker i tillsyn av finansiella institut och övervakning av finansiell stabilitet", skriver Riksbanken.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.