Fotograf: Montage VA.se, TT

SAS nya samarbete ska utveckla elflygplan

SAS och Airbus ska utforska möjligheterna till el- och hybridflygplan. 

SAS ska delta i ett forskningsprojekt tillsammans med flygplanstillverkaren Airbus, för att utforska marknaden för el- och hybridflyg.

Det skriver Dagens Nyheter.

Samarbetet går ut på att ta reda på hur väl anpassad branschen är för introduktionen av el- och hybridflyg. SAS och Airbus kommer att undersöka hur väl rustade flygplatserna är, och vad som behövs för att klara framtidens flyg.

”Vi vill förstå och studera hur de här hybrid- och elflygen kommer användas, hur de ska laddas på flygplatser, hur vi kan se till att det finns rätt infrastruktur för laddning på flygplatserna och hur vi kan säkerställa att det kommer grön el till flygplatserna”, säger Glenn Llewellyn, chef för elektrifierat flyg på Airbus, till DN. 

Glenn Llewellyn hoppas att teknologin ska kunnas användas i kommersiella plan för över hundra passagerare 2030. 

Samarbetet startar i juni 2019 och ska pågå fram till slutet av 2020, till en början. 

Airbus går inte ut med hur mycket pengar som ska investeras i arbetet. 

”Det jag kan säga är att vi båda är väldigt motiverade i det här projektet så vi finansierar våra individuella bidrag från båda sidor”, säger Glenn Llewellyn till DN.

Läs även: Här lyfter flygjätten Boeings första passagerarplan som drivs till 100% av el och saknar pilot


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.