Fotograf: Montage VA.se

Miljardärsfamiljen köper ut storbolaget från börsen

Familjen af Jochnick äger 30,8 procent av aktierna i Oriflame. 

Kosmetikabolaget Oriflames storägare familjen af Jochnick lägger ett bud på bolaget om 227 kronor per aktie kontant.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Budet motsvarar en premie om 34,8 procent i förhållande till stängningskursen tisdagen den 21 maj och en premie om 31,9 procent i förhållande till den volymvägda snittkursen under de tio senaste handelsdagarna.

Budet kommer inte att höjas, skriver familjen af Jochnick och betonar att bolaget efter ett sådant uttalande inte kan höja budet enligt de så kallade take over-reglerna som gäller på Stockholmsbörsen.

"Vår familj har alltsedan bolaget grundades 1967 varit djupt engagerad i Oriflame och vi känner ett stort ansvar i rollen som bolagets huvudägare. Det har dock blivit allt mer påtagligt för oss att bolaget just nu står inför ett antal utmaningar", säger Alexander af Jochnick, som är representant för familjen i samband med budet och som är Oriflames styrelseordförande, i pressmeddelandet.

Familjen Jochnick äger 30,8 procent av aktierna i Oriflame.

"Vi anser att bolaget behöver genomdriva omfattande förändringar på sina kärnmarknader, vilket är svårt som publikt bolag. Vi har därför beslutat att lämna ett erbjudande att förvärva de aktier i bolaget som familjen inte redan äger, för att kunna möjliggöra för Oriflame att genomföra dessa förändringar inom ramen för de fördelar som ett privat ägande medför", fortsätter han.

Budet, som läggs via budbolaget Walnut Bidco, är villkorat bland annat med 90 procents anslutningsgrad.

"Vi anser att priset i erbjudandet representerar en mycket attraktiv värdering av Oriflame. Vi lägger fram ett värdemässigt tilltalande erbjudande samtidigt som vi tar på oss marknads- och genomföranderisken av den pågående förändringsprocessen", citeras Alexander af Jochnick i pressmeddelandet.

Den 17 maj kom beskedet att Jonas af Jochnick, en av grundarna till Oriflame tillsammans med Robert af Jochnick, hade avlidit.

Läs även: Oriflame-miljardären har avlidit


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST