Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT

Algblomning dödar norsk lax – värd 2,2 miljarder kronor

Den massiva algblomningen kväver fisken.

2 miljarder norska kronor - det är notan så här långt för de giftiga alger som tagit livet av stora mängder lax i Nordnorge.

Det skriver Dagens Næringsliv, som uppger att fint väder, svag vind och smältvatten har bidragit till den algblomning som kväver fisken.

Hittills bedöms sju miljoner laxar ha dött som följd av algblomningen i Ofotfjorden i Nordland och Astafjorden i Troms. Personal hos fiskodlarna i området arbetar intensivt med att flytta på resterande laxar innan de nås av algerna.

Norska Fiskeridirektoratet fick på onsdagsförmiddagen en rapport om eskalerande dödlighet vid Mortenlaks anläggning i Ofotfjordens utlopp. I anläggningen finns 900 ton lax, som är i riskzonen.

Havforskningsinstituttet fruktar att algerna kan spridas vidare till Raftsundet, till Molla och Skrova samt Steigen norr om Bodø. Där finns anläggningar med många miljontals laxar.

Flera laxbolagsaktier föll i onsdagens handel på Oslo Börs. Bland annat backade branschjätten Salmar, som har verksamhet i Troms, 5 procent strax innan klockan 13.30.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST