“Vi undviker startups”

Följ med i Veckans Affärers nya artikelserie och lär dig hur investerare tänker. Idag med Richard Björklund, partner i det nystartade investmentbolaget Knoxville.

Vad är egentligen viktigt för investerare? Hur tänker de kring värdet, och vad får dem att falla för ett bolag? Häng med i Veckans Affärers nya artikelserie om investerare. Den här veckan har vi träffat Richard Björklund, partner i det nystartade investmentbolaget Knoxville.

Vad funderar du på just nu?
“Just nu finns inget stort orosmoln på himlen. Vi har en fantastisk portfölj med otroligt duktiga och kompetenta kaptener vid rodren. Jag känner stor tacksamhet och ödmjukhet att jag får möjligheten att jobba med det jag gör. Knoxville är en aktiv ägare med praktisk erfarenhet av företagande, organisation och ledarskap. Vi har därmed stor förståelse för utmaningarna bolagen ställs inför, både på kort och lång sikt. Vi älskar att bygga företag, svårare än så är det inte.”

Vad får dig att falla för ett bolag?
“Vi är opportunister men undviker startups. Det vi söker är bolag som antingen stagnerat i utvecklingen eller som har en bra produkt på en spännande marknad som inte lyckats lyfta. Marknadspotentialen måste vara bra för den är svår att påverka. Vi kan betrakta bolagen med nya ögon än de som är operativa i bolaget. Från vårt perspektiv är det tydligare att se vad som kan förbättras i en organisation, vilket kan vara en affärsmöjlighet för oss och en positiv förändring för både företaget och befintliga ägare. Vi kommer in med ny energi som ger dem modet att fatta tuffa beslut. Gemensamt för alla framgångsrika bolag är nöjda kunder och det är därför en given punkt när vi analyserar ett bolag. Prognoser, siffror och vackra Powerpoints kan alla producera, men nöjda kunder kommer av hårt arbete.”

Hur säger du nej?
“Det blir betydligt fler nej än ja. Det är mycket som ska stämma när vi investerar i ett nytt bolag, Den ärliga förklaringen behöver sällan vara inlindad. En förekommande förklaring är att vi inte kan bidra, vilket är en förutsättning.”

Hur tänker du vad gäller värdet?
“Vi har arbetat fram ett antal modeller som ligger till grund för vår utvärdering. Vi tittar bland annat på marknadspotential, lönsamhetspotential och hur effektiv organisationen är, utöver den finansiella analysen. Vi använder samma modeller när vi löpande utvärderar vår befintliga portfölj. Den inre magkänslan ska man lyssna på, den analyserar bolaget ur alla perspektiv. Många säger att entreprenören och teamet ska stämma, men det räcker inte. Det finns en faktor som är minst lika viktig som värdet, och det är att ha kul på vägen.”

Hur tänker du kring jämställdhet när ni investerar?
“Vi tänker inte alls på det för för oss är det helt naturligt. Personlighet, kompetens och energi är det vi tittar på. Alla har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter ur vårt perspektiv.”

När sover du inte gott om natten?
“När jag sover, sover jag gott. Men det kan förekomma viss problemlösning när jag lägger huvudet på kudden som gör att sömnen blir något kortare än planerat…”

LÄS MER:

Tunga riskkapitalprofilen: I korsningen mellan biologi och teknik finns de mest spännande bolagen just nu

I huvudet på en investerare: ”Jag tror på någon form av tough love”

I huvudet på en investerare: ”Det får gärna vara ett team som inte bara är ute efter att tjäna pengar”