ANNONS
Marie Fristedt har arbetat länge inom företagshälsovården och sitter bland annat med i juryn för Årets hälsofrämjande chef.

Experten: Så hanterar framgångsrika chefer stress på arbetsplatsen

Antalet personer som sjukskrivs på grund av stress ökar och som chef kan det vara svårt att hantera. Försäkringsbolaget Euro Accident har lösningen som gör att dina medarbetare kan må bra istället för att gå in i väggen.

Andelen sjukskrivningar på grund av psykiska faktorer, snarare än fysiska, har blivit mycket högre bara under det senaste året. Varför denna markanta ökning sker just nu vet man inte.

“Eftersom vi inte vet exakt vad stressen beror på är det viktigt att jobba förebyggande och fånga upp så många som möjligt innan det är försent”, säger Marie Fristedt som sedan sju år tillbaka har arbetat som produktchef för hälsa på försäkringsbolaget Euro Accident.

Vanliga tecken på stress kan vara humörsvängningar, korttidsfrånvaro, minskat engagemang, nedstämdhet och trötthet.

Euro Accident

Euro Accidents idé är enkel: med rätt försäkringar och fokus på hälsa mår medarbetarna bra. När de mår bra, går företaget bättre. Tillsammans skapar vi Hållbara Medarbetare.

Läs mer här

“Som chef kan det vara svårt att se detta och därför behöver man vara uppmärksam på signaler”, säger Marie Fristedt.

Stress minskar produktivitet med upp till 30 procent

Tar man inte detta på allvar är det inte enbart medarbetaren i fråga som drabbas – även verksamheten påverkas.

“Har det gått så pass långt att medarbetaren blivit sjukskriven har stressen funnits där länge. Forskning visar att man i genomsnitt är 9 procent mindre produktiv då – vissa tappar uppemot 30 procent i produktivitet. Därför är det inte enbart viktigt att jobba förebyggande för medarbetarnas skull. Du skyddar även hela din verksamhet”, säger Marie Fristedt.

Euro Accident har tagit fram en försäkring som hanterar precis detta. Syftet med rehabiliteringsförsäkringen “ComeBack med Samtalsstöd” är att förebygga sjukskrivning genom att sätta in åtgärder vid de första tecknen på arbetslivsrelaterad ohälsa – och på så sätt skapa mer hållbara medarbetare. Det gäller att chefer är modiga och tar det tidiga samtalet, även om tecknen är svaga. Man måste ta de tidiga signalerna på allvar.

“Så fort en chef eller kollega uppmärksammar stressen tar man i första hand ett samtal med medarbetaren i fråga – stämmer den känslan? Får man ett okej från medarbetaren, vilket man oftast får, tar man sedan kontakt med oss och då kopplar vi in en av våra rehabkoordinatorer”, berättar Marie Fristedt.

Läs mer om hur försäkringen fungerar här.

Rehabkoordinatorn tar fram en individanpassad åtgärdsplan. Planen utgår från hur allvarligt läget är – har personen varit stressad en kortare period kan det räcka med ett samtal med psykolog, men har det pågått under en längre tid kan Euro Accident även sätta in ett längre behandlingsprogram med psykolog eller hälso- och livsstilsprogram.

“Sedan följer vi också alltid upp arbetet kontinuerligt. Chefen får stöd i den pågående processen och hur man kan förhindra att något liknande händer igen. Ofta behöver arbetsplatsen anpassas”, säger Marie Fristedt och tillägger:

“Det vi tar fasta på med försäkringen är att förebygga ohälsa. Man måste inte vara jättesjuk för att försäkringen ska kicka in, och då blir steget att söka hjälp mindre.”

Så stöttas chefen i processen

Försäkringen är inte bara till för den som blir sjuk. Även chefen får stöd.

“Känslan som drabbar de flesta chefer när en medarbetare blir sjukskriven är skuld. Man känner en skuld och otillräcklighet över att man inte upptäckt det tidigare, eller att man inte har agerat. Därför behöver även de stöttning. Försäkringen är lika mycket till för chefen som den är för medarbetaren”, säger Marie Fristedt.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.