Fotograf: Unsplash

Budfest på Stockholmsbörsen med vilda kursrusningar

Två bolag tokrusar på bud på i övrigt sömnig börs.

Stockholmsbörsen inledde onsdagen med små rörelser och index pendlade runt nollstrecket. Oriflame stod i fokus sedan familjen af Jochnick lagt ett bud på bolaget.

Bland sektorerna steg teknik, hälsovård och sällanköpsvaror, medan industri och finans var lätt nedåt.

Strax före klockan 10 hade OMXS30 sjunkit 0,2 procent till 1.599 och aktier för 2,5 miljarder kronor var omsatta. I övriga Europa steg Londonbörsen medan Frankfurt och Paris var marginellt nedåt.

Oriflames storägare, familjen af Jochnick, lägger ett kontantbud på kosmetikabolaget. Budet är på 227 kronor per aktie, vilket motsvarar en premie på cirka 35 procent. Familjen, som äger 30,8 procent av aktierna, motiverar budet med att bolaget behöver genomdriva omfattande förändringar på sina kärnmarknader, vilket bedöms vara svårt som publikt bolag.

Oriflameaktien, som gått mycket svagt det senaste året, var morgonens mest omsatta aktie och steg 33,4 procent till 224:60 kronor.

Sandvik håller på onsdagen en kapitalmarknadsdag och inför arrangemanget lade bolaget fram nya finansiella mål. Sandviks tillväxt ska vara 5 procent eller mer över en ekonomisk cykel och rörelsemarginalen ska inte gå under 16 procent i en lågkonjunktur. Bolaget är mindre konjunkturkänsligt än tidigare, sade vd Björn Rosengren. Aktien var ned 0,4 procent.

Ericsson har fått en höjd rekommendation av Bank of America Merrill Lynch, som höjt aktien till köp. Riktkursen lyfts samtidigt till 110 kronor, från 95:50. Ericsson steg 1,7 procent till 94:86 kronor och låg i topp av OMXS30-bolagen.

Spelbolaget THQ Nordic steg 2,7 procent under hög omsättning. Bolaget redovisade ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar på 619 miljoner kronor för det femte kvartalet i bolagets förlängda brutna räkenskapsår, vilket var klart högre än de 448 miljoner som i snitt väntats av tre analytiker i Bloombergs sammanställning. Bolaget meddelade på onsdagen även att det köpt den tyska spelstudion Piranha Bytes, som bland annat ligger bakom spelen Gothic, Risen och Elex.

Dagens stora vinnare procentuellt sett var bioteknikbolaget Nuevolution som rusade 164 procent till 32 kronor. Amerikanska Amgen bjuder 32:50 kronor per aktie och Nuevolutions styrelse rekommenderar ägarna att acceptera budet. På onsdagen meddelade Nuevolution även att förlusten för årets första kvartal minskade till 12,0 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på 21,3 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Smart Eye har gjort en riktad nyemission av cirka 1,97 miljoner aktier, motsvarande 15 procent av utestående aktier. Emissionen gjordes till kursen 101:50 kronor, vilket var endast 1,6 procent lägre än tisdagens stängningsnotering. Aktien gick starkt och lyfte 8,5 procent.

Q-Linea handlades 10 procent högre till 66 kronor, sedan Kempen & Co tagit upp medicinteknikbolaget till bevakning med en köprekommendation och riktkursen 85 kronor.

Mjukvarubolaget Imint redovisade för årets första kvartal ett något lägre resultat före skatt än i fjol, medan omsättningen ökade. Jämfört med fjärde kvartalet sjönk dock försäljningen. Aktien tappade 11 procent efter rapporten.

Även Metacon backade efter sin delårsrapport, där energiteknikbolaget redovisade ett lägre nettoresultat än motsvarande kvartal i fjol. Även intäkterna sjönk under första kvartalet, enligt bolaget på grund av en "väsentlig minskning" i omsättningsrelaterade EU-bidrag inom ramarna för forskningsprogrammet Horizon 2020. Aktien tappade 5,8 procent.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.