Fotograf: Montage VA.se, pressbilder

Vill locka fler kvinnor att börsnotera sina bolag

Börsen Nordic Growth Market och nätverket Feminvest vill att fler kvinnor ska få upp ögonen för börsintroduktion och andra tillväxtmöjligheter.

Endast vart tionde bolag på den svenska börsen har en kvinnlig vd.

I ledningsgrupper är 23 procent kvinnor och i styrelser är 33 procent kvinnor.

Det meddelar börsen Nordic Growth Market, NGM, och nätverket Feminvest, som nu inleder ett samarbete för att fler kvinnor ska få upp ögonen för börsintroduktion.

Fakta

Nordic Growth Market är en auktoriserad börs med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. 

Nätverket Feminvest har ambitionen att inspirera och utbilda kvinnor att våga äga mer, både som investerare och som entreprenörer. För närvarande finns över 20 000 kvinnor i  nätverket.

 

Kunskap om noteringsprocessen, goda förebilder och dialog är viktiga komponenter för att skapa ett positivt noteringsklimat, menar NGM och Feminvest. Tillsammans ska de nu arbeta för att utbilda och inspirera entreprenörer att ta sina bolag till börsen.

”NGM har som ambition att förbättra och modernisera förutsättningarna för den nordiska kapitalmarknaden. Vi gör det redan idag på ett flertal sätt och att stödja Feminvests arbete är naturligtvis en självklarhet”, säger Tommy Fransson, vice vd för NGM.

Michaela Berglund, som driver Feminvest, tror att man måste börja högst upp i bolagsstrukturen med vd:arna för att utveckla jämställdheten. 

”Vi ser att tillväxtbolag med kvinnor i ledningen levererar mer jämställda organisationer. Vi vill nu gemensamt bygga broar samt erbjuda kunskap och lärdomar från entreprenörer som tidigare gjort samma tillväxtresa."

Ambitionen är att överföra kunskap från noterade bolag till tillväxtbolag om vägen dit, och att erbjuda kunskap om noteringsprocessen.

Läs även: Hon tröttnade på mansplaining - ritade ett diagram som blev viralt