Fotograf: Unsplash/Flickr/Wikimedia

Det tror Indiens Warren Buffett om landets ekonomiska framtid

Miljardärinvesteraren oenig med den skeptiska bilden. Han tror att Indiens ekonomi kommer tillbaka med en smäll.

Miljardärinvesteraren Rakesh Jhunjhunwala, brukar kallas indiens motsvarighet till Warren Buffett, uttrycker att han är väldigt optimistisk kring landets medel-till-långsiktiga tillväxtmöjligheter, skriver CNBC.

Bland indiens rikaste innehar Jhunjhunwala plats 61 och på Forbes lista över miljardärer ligger han på plats 804. 

Läs även: Här är Sveriges alla miljardärer 2018

Till CNBC säger han att ekonomin har börjat att förbättras efter fem år av bankkris. Förbättringar har skett kring investeringar och införandet av skattereformer för landets varor och tjänster.

Enligt Jhunjhunwala har landets kreditkultur förbättrats och regeringen har vidtagit åtgärder för att underlätta företagande och affärer inom landet.

”Handelstvisten mellan Kina och USA innebär en stor möjlighet för Indien. Jag ser ingen anledning varför tillväxten i Indien inte skulle komma tillbaka med en smäll”, säger Jhunjhunwala.

Läs även: Kampen mellan Trump och Kina – 4 nya turer du måste ha koll på

Miljardären säger att han ser Indiens utveckling nå 8 till 9 procent inom en snar framtid och att den på längre sikt kan nå en tvåsiffrig ökning. Indiens tillväxt har ökat varje årtionde sedan de blev självständiga, uttrycker han.

Ändå har ekonomer och investerare uppvisat en alltmer skepticism till Indiens officiella tillväxts, och ifrågasätter om den statistik som regeringen genererat givit en korrekt bild.

Regeringen har själva medgett att det finns brister i den insamlade datan, skriver Reuters.

I en studie genomförd av statistikministeriet under 12 månader med ett avslut i juni 2017, redovisades att 36 procent av de företag i databasen som underbyggde Indiens BNP-beräkningar var felaktigt klassificerade eller inte kunde spåras.

Ministeriet säger dock att BNP-beräkningarna inte påverkades av detta eftersom noggranna justeringar kring företagsregistreringar hade skett på en aggregerad nivå.

Raghuram Rajan, tidigare chef för Reserve Bank of India, uttrycker också misstro kring Indiens tillväxtsiffror. Han ska ha uttryckt sig i lokala medier att det var osannolikt att Indien växte med 7 procent när det inte skapades tillräckligt med arbeten. Vidare uttryckte han att Indien borde utse ett opartiskt organ som kan granska uppgifterna.

Jhunjhunwala ska ha uttryckt att det inte går att säga att siffrorna är inkorrekta bara för att misstänksamhet och oenighet har uppstått ”Om de var inkorrekta, skulle Mr. Raghuram Rajan rättat till dem. När han var chef för RBI, vad sysslade han med?”, säger investeringsmiljardären och förhåller sig positiv till landets utveckling.

Läs även: Så lever världens tredje rikaste: Äter McDonald’s 3 dagar i veckan och dricker 5 burkar cola om dagen – vid 88 års ålder


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST