Fotograf: Privat / pressbild

Inte bara burgare - nu blir GodEl först i världen med klimatpositiv el

Listan över klimatpositiva företag i världen är extremt kort men nu fylls den på med ytterligare en svensk aktör, GodEl.

I onsdags förra veckan blev GodEl först i världen med att leverera klimatpositiv el. Listan över bolag i världen som klimatkompenserar för mer än det släpper ut bestod tidigare
bara av bildelningstjänsten Mevo från Nya Zeeland och svenska Max Burgare, men nu fylls den alltså på med ytterligare en aktör.

“Vi vill att klimatångest nu börjar leda till klimataction”, säger Emmy Tollin, hållbarhetsutvecklare på GodEl.

Idag finns ingen standard för att bli klimatpositiv, däremot finns standarden ISO 14021 för att bli klimatneutral. I väntan på en standard för klimatpositiv har det blivit praxis att
använda ISO 14021 och därefter kompensera ytterligare 10 procent. Det innebär att hela värdekedjan räknas med, det vill säga alla tre scope.

Läs även: Här är 15 svenska bolag som ska lösa vattenkrisen

“Vår klimatkompensation sker genom både trädplantering och regnskogsbevarande åtgärder i Bolivia och Indonesien, åtgärder som FN står bakom då avskogning och ohållbar markanvändning står för cirka 25 procent av de globala utsläppen.”

GodEl räknar med att ha planterat 60 000 träd på en yta som motsvarar 100 fotbollsplaner i Bolivia samt bevara stora områden regnskog på ön Sumatra i Indonesien. Det innebär att drygt 14 500 ton, eller drygt 13 Globen, med växthusgaser binds tillbaka i marken under ett år.

Klimatkompensationen certifieras och tredjepartsgranskas genom oberoende experter. Mätningen av utsläppen sker i samarbete med U&We, med PwC som granskare, och all kompensering sker genom ZeroMission. Precis som i Max står kostnaden för klimatkompensationen upp till 110 procent i GodEl för 0,25 av omsättningen.

“Vårt arbete handlar även om att aktivt minska utsläppen, både från GodEl som företag och från kundernas elförbrukning.”

Även om det än så länge bara är tre företag i världen som kan kalla sig klimatpositiva är det flera stora aktörer som har den ambitionen, Ikea, H&M och Unilever är några exempel. 

Läs även: H&M-delägda startupen som gör framtidens tyg har börjat sälja: "Enormt stort för oss"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST