Fotograf: Fotograf: Evan Vucci / pixabay

EU välkomnar att Trumps biltullar skjuts upp

”Varken USA eller EU har intresse av att starta en handelskonflikt.”

EU-kommissionen välkomnar att USA följer uppgörelsen med EU från juli ifjol om vapenvila och skjuter på biltullarna.

Det sade EU-kommissionens talesman i handelsfrågor Daniel Rosario i ett uttalande på fredagen.

Han kommenterade att USA:s president Donald Trump samma dag beslöt att skjuta upp importtullar på bilar och bildelar i 180 dagar.

Den 25 juli ifjol enades Donald Trump och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om att avhålla sig från handelssanktioner så länge som förhandlingar pågår.

”Därmed kan nya tullar i båda riktningarna undvikas. Varken USA eller EU har intresse av att starta en handelskonflikt”, sade han.

Läs även: Kampen mellan Trump och Kina – 4 nya turer du måste ha koll på

Kommissionen har förberett en lista med amerikanska exportprodukter värda 20 miljarder euro som kan drabbas av EU-tullar som repressalier för amerikanska biltullar.

Bland amerikanska företag som uppges drabbas finns Caterpillar och Xerox.

I juni i fjol höjde EU tullarna på en rad amerikanska produkter som ett svar på USA:s ståltullar mot EU, skriver Dagens Industri.

Produkter som drabbade var bland annat whisky, jeans och Harley-Davidsons motorcyklar. Enligt Eurostats rapport har importen på de berörda varorna minskat med 30 procent.  

Den 17 februari överlämnade USA:s handelsdepartement en hemlig rapport till president Donald Trump, som tros förespråka att USA bör införa biltullar av säkerhetsskäl.

Donald Trump har haft 90 dagar på sig att ta ställning till rekommendationen, en tidsgräns som löpte ut på fredagen.

USA:s handelsdepartement motiverade tullarna med nationell säkerhet. Men Daniel Rosario sade att USA:s och EU:s produkter inte kan utgöra säkerhetshot mot den andre eftersom de två är säkerhetspartners.

Kommissionen står beredd att starta förhandlingar med USA om frihandel för industrivaror, inklusive bilar, på basis av det förhandlingsmandat som EU:s handelsministrar har gett kommissionen.

Eventuellt träffar handelskommissionär Cecilia Malmström USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i samband med OECD-mötet i Paris den 22-23 maj.

Klart är att Donald Trump ska träffa Jean-Claude Juncker i samband med G20-mötet i Osaka den 28-29 juni, sade talesmannen.

Läs även: Misstänksam Trump utlyser nationellt nödläge – förbud mot kinesisk teknik


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.