Fotograf: Unsplash / Pixabay

Det får du för en miljon: Ett rum i Stockholm eller fem i Säffle

I Säffle kan en miljon räcka till en stor våning på 354 kvadratmeter. För motsvarande peng i Stockholm får du en liten etta på 15 kvadratmeter.

Under maj månad köps och säljs flest bostäder. Det finns över 31 000 objekt ute och bostadssajten Hemnet förutspår ett nytt utbudsrekord.

Svensk Fastighetsförmedling visar hur mycket bostad du kan få för en miljon. Den statistik de använder sig av till sammanställningen kommer från Svensk Mäklarstatistik.

Västernorrland, Värmland och Norrbotten är de tre län där du kan få mest bostad för pengarna. När det kommer till kommunnivå leder Säffle, följt av Fagersta och Tidaholm med 354, respektive 335 och 300 kvadratmeter för en miljon kronor.

Inom kategorin villor leder norrländska Sollefteå med snittpriset 5 000 kronor per kvadratmeter.

På topplistan över de län där du får minst yta för pengarna innehar Stockholm en förstaplats med det genomsnittliga kvadratmeterspriset på 68 000, följt av Danderyd och Solna med ett på 56 000 respektive 54 000 kronor. Åtta av de tio dyraste kommunerna ligger i Stockholms län.

Köper du bostad på Lidingö och Danderyd får du 15 respektive 16 kvadratmeter hus för en miljon. För villor är det områdena där minst yta fås för pengarna.

”Med dagens bostadspolitik och regleringar på marknaden finns det stora risker för minskad rörlighet och ytterligare inlåsningseffekter. För att skapa en positiv utveckling måste rörligheten öka, exempelvis genom att ta bort lånetaket och minska flyttskatten men också se över vad för typ av bostäder som byggs och anpassa det efter hur efterfrågan faktiskt ser ut” säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Läs även: ”Kronan gör oss alla 20 procent fattigare” – så tycker profilerna om den allt svagare svenska valutan


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST