Pexels

Indiens valuta rusar och börsen stiger

Efter indikation på Narenda Modis seger. 

Indiens valuta, rupie, och Bombaybörsen Sensex steg kraftigt under måndagsmorgonen efter att en vallokalsundersökning indikerat att den sittande regeringen med Narendra Modis koallition har övertaget.

Rupiekursen, som försvagats kraftigt av oljeprisökningen i år, stärktes med 1,1 procent mot dollarn och Sensex-börsen steg med 3 procent med banker och finansbolag i täten.

Narendra Modis regeringskoalition ser ut att gå mot en majoritet i parlamentet, rapporterar Bloomberg. Valutaförstärkningen som följt har troligt att göra med att Narendra Modi ställt sig bakom ett förslag om att landets centralbank ska göra återköp i den egna valutan.

"Marknaderna bör kunna se en fortsatt reformkraft och utlänningar kommer troligt vara nettoköpare", sade Jean-Charles Sambor, utvecklingsmarknadsanalytiker på BNP Paribas, till nyhetskanalen.

Värt att ta i akt är att de indiska vallokalsundersökningarna i världens i särklass största demokrati har en historik av svaga resultat och tolkas ofta endast som en indikation med klart mindre tillförlitlighet än i Västeuropa. Flera bettingbolag förutspådde dock liknande resultat som den gallup som presenterades på söndagskvällen, enligt Financial Times.

Det slutliga valresultatet offentliggörs den 23 maj.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST