Fotograf: TT

Oriflame-miljardären har avlidit

Jonas af Jochnick, en av grundarna till Oriflame, har avlidit efter 81 års ålder. 

Nu har Jonas af Jochnick avlidit. Han blev 81 år gammal och lämnar efter sig hustrun Christina och fyra barn, skriver Dagens Industri

”Det är med stor sorg vi tagit emot det tragiska beskedet att Jonas af Jochnick har gått bort. Så sent som igår var han inne på kontoret full av entusiasm och klokskap inför nya projekt och initiativ, och i dag har han hastigt och oväntat lämnat oss.”, säger Magnus Brännström i ett pressmeddelande. 

Under fjolåret lämnade han bolagets styrelse. 

Genom åren har Jonas af Jochnick varit verksam i olika positioner i företaget.

Jonas af Jochnick erhöll plats 60 på Veckans Affärers lista med miljardärer år 2018. Hans förmögenhet uppgick till 4 miljarder kronor.

Bröderna Jonas och Robert af Jochnick grundade Oriflame för 50 år sedan. Släkten Jochnick är än i dag bolagets klart största ägare. Jonas af Jochnick var även storägare i hälsovårdsbolaget Medicover.

Enligt Oriflames hemsida skapade Robert och Jonas Jochnick tillsammans en tävlingsmentalitet som tog företaget framåt.

”Ge aldrig upp! Det finns alltid en bättre väg någon annan stans. Entreprenörskap är när man lyckas ta sig ur kniviga situationer.”, har Jonas uttryckt.

En stor del av sin förmögenhet skänkte han till sin stiftelse af Jochnick Foundation som grundades 2004.

Bröderna Robert och Jonas Jochnick besökte utvecklingsländer efter att de grundade det som blev sminkjätten Oriflame år 1967. Stiftelsens syfte är att bidra till stödjande projekt med ett fokus på ungdomar, barn, världshälsa och utbildning.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.