Fotograf: Pexels

Börssnackisen just nu: Dubbla eller sälj?

Här får du en snabbkoll på börsveckan och viktiga hållpunkter inför nästa. 

Efter en spännande vecka riktas blickarna nästa vecka mot kapitalmarknadsdagar för spelbolaget Kambi, byggbolaget JM, verkstadskoncernen Sandvik, hygien och hälsobolaget Essity och investmentbolaget Latour. Dessutom släpps barometerdata i form av PMI för maj för flera länder.

"Antingen förstärks känslan av att talesättet Sell in May är rätt eller kanske omkullkastar det det givet att utfallen väl överträffar nu gällande förväntningar", säger Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi.

Läs även: Världens fondjättar känner ökad pessimism mitt i handelskriget  

Kambis kapitalmarknadsdag går av stapeln på måndag i London. JM kör sin i Oslo på tisdag för att få möjlighet att visa upp ett av sina större projekt i Norge. Sandvik har sin på onsdag I Sandvik Mining and Rock Technology's produktionsfacilitet och testgruva i Tammerfors i Finland, men inleder med middag på tisdagen. På torsdag är det dags för Essity och Latour.

Veckan har bjudit på dramatik på hög nivå. Dels eftersom det varit flera incidenter i och omkring Saudiarabien där infrastruktur för olja har attackerats och som tillsammans med hårdare sanktioner mot Iran hjälpt till att pressa upp oljepriset.

Dels också för att USA:s president Trump beslöt att höja tullar på kinesiska varor till 25 procent från tidigare 10, och dessutom hotat med att införa tariffer på varor värda motsvarande 300 miljarder dollar, som idag inte har några tariffer, konstaterar Jonas Olavi.

"Vad marknaden oroar sig för är att ungefär 60 procent av de 300 miljarderna värt av varor är konsumentrelaterade varor, vilket skulle slå mot efterfrågan", säger han.

På börsfronten har det varit svajigt med både upp- och nedgångar, i takt med att ny information kring handelskriget nått marknaden.

Läs även: Målet: 2000 anställda och omsättning på 10 miljarder kronor - nu börsnoteras den svenska energisuccén

Börsen har kunnat glädjas åt en bra rapport från börsälsklingen Nibe, men även kraftigt ifrågasatta Hoist som slog lågt ställda förväntningar.

Kursutveckling för Nibe sedan årsskiftet. 

Kapitalmarknadsdagen för Sobi lyckades kortsiktigt skingra marknadens oro kring bolagets produktförsäljning, men innehöll ingen ny information.

Fingerprint som uppvisade stigande omsättning och minskad förlust fick också luft under vingarna i samband med sin rapport. Samma dag kom även ÅF Pöyry med en rapport väl över förväntan, med en fin uppgång till följd. 

Veckan avslutades med fina rapporter från både CLX och Engelska Skolan, summerar han den gångna veckan.

På veckans vinnarlista placerade sig bland annat en teknikbolaget Azelio, som var en av Veckans Affärers e-prizefinalister 2018.

Läs även: Sveriges 101 Supertalanger 2019 – Finansfolket

Veckans vinnare:
1.Savosolar Oyj +82%
2. Arificial Solutions Intern +45%
3. Azelio +28%
4. Mavshack +25%
5. Starbreeze A +24%

Veckans förlorare:
1.Jays Group -35%
2.Episurf B -30%
3.Enersize -29%
4.Cimco Marine -26%
5.Moment Group -25%

Läs även: Börsen dalar igen efter tre plusdagar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST