Fotograf: Pexels

Börsen dalar igen efter tre plusdagar

Den kortvariga börslyckan vänder. 

Efter tre dagar med uppgångar gick Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen mot en öppning nedåt, trots en positiv stämning på Wall Street på torsdagen.

Fredagens handel i Asien var blandad, med nedgångar i storleksordningen 2 procent i Kina, men med uppgångar på cirka 1 procent i Japan och i stort sett oförändrat i Sydkorea. Basmetallerna noterades överlag lägre, kryptovalutan bitcoin rasade och de amerikanska börsterminerna backade något på morgonen.

De kinesiska börserna tyngdes fortsatt av USA:s president Donald Trumps beslut att i praktiken hindra Huawei från att exportera till USA. Företrädare för de båda länderna gav bitvis motstridiga besked om när handelsdiskussionerna kan komma att återupptas.

Läs även: Världens fondjättar känner ökad pessimism mitt i handelskriget

"De senaste veckornas upptrappning i handelskonflikten är oroväckande och risken för att samtalen bryter samman helt har tydligt ökat de senaste dagarna", kommenterar SEB i ett morgonbrev.

På svensk hemmaplan visar SEB/Deloittes halvårsvisa undersökning om stämningen bland landets finanschefer ett trendbrott med en tydlig nedgång, efter fem undersökningar med idel uppgångar. En majoritet av de tillfrågade anser dock fortfarande att deras möjligheter är fördelaktiga, påpekar SEB.

Läs även: Nya rapporten: Fler chefer än någonsin sparkas på grund av skandaler

Bolagsnyheter:

I övrigt var nyhetsflödet tunt. Några bolag har rapporterat kvartalsresultat. Bostadsbyggaren Besqab redovisade fallande resultat och intäkter. Rörelseresultat blev 10,7 miljoner kronor, ned från drygt 36 miljoner för ett år sedan.

I motsatt riktning gick CLX Communications, blivande Sinch, som redovisar ett justerat ebitda-resultat på 112 miljoner kronor för kvartalet, upp från 65 miljoner samma period i fjol.
Aktien stängde gårdagen på 136,80 kronor och har sedan årsskiftet ökat med över 57 procent.

Börsutvecking för Sinch sedan årsskiftet. 

Även skolföretaget Engelska skolan redovisar ökad omsättning och resultat. Det rapporterade rörelseresultatet blev 64,2 miljoner kronor (52,7) och rörelsemarginalen var 8,6 procent (8,3).

Analyser:

På rekommendationsfronten märks att Deutsche Bank har höjt SEB till köp, från tidigare behåll. Vidare har Barclays sänkt rekommendationerna för Nordea och Swedbank till jämvikt från övervikt.

Börserna i Oslo och Köpenhamn är stängda på fredagen för firande av nationaldagen respektive stora bönedagen.

Aktivistfonden Cevian är i färd med att sälja sitt innehav i det danska fraktbolaget DSV, motsvarande 3,7 procent av bolaget.

Makro:

På makroagendan återstår bland annat EMU-områdets KPI och byggproduktion för april klockan 11, samt USA:s ledande indikatorer och Michiganindex klockan 16.

Läs även: ”Kronan gör oss alla 20 procent fattigare” – så tycker profilerna om den allt svagare svenska valutan


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST