Fotograf: Mostphotos

Hypernervös marknad efter senaste veckornas oro - Stockholmsbörsen öppnar trevande

Lugnet före stormen på börsen?

Stockholmsbörsen öppnar kring nollan med ytterst lite som sticker ut.

Ericsson och Nokia kan hamna i fokus på bolagsfronten, bland annat sedan Cisco guidat starkt för innevarande kvartal.

Rörelserna var blandade på de asiatiska börserna med mindre uppgång i Kina medan Japan rörde sig ned något. På råvarumarknaden är prisförändringarna begränsade.

USA-börserna stängde upp på onsdagen men terminerna för de ledande amerikanska indexen var ned på torsdagsmorgonen.

Bolagsnyheter:

* De europeiska telekombolagen Ericsson och Nokia kan på torsdagen hamna i fokus och komma att påverkas av att den amerikanska konkurrenten Cisco sent på onsdagen släppte en bättre försäljningsprognos än väntat för det innevarande kvartalet, skriver Bloomberg News. Av relevans för sektorn har USA-presidenten Donald Trump därutöver skrivit på en order om att förhindra de kinesiska bolagen Huawei och ZTE från försäljning av produkter på den amerikanska marknaden.

* Leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA (AHAM6), en viktig marknad för Electrolux, sjönk med 10,9 procent i april, jämfört med samma månad föregående år.

* Medicinteknikbolaget Integrum har genomfört en riktad nyemission på 10,7 miljoner kronor till kurs om 8:50 kronor per aktie. Aktien stängde på 8:92 kronor på onsdagen.

* Mats Årjes, som enligt besked på onsdagen är på väg att lämna vd-posten på Skistar, har sålt hela sitt aktieinnehav om 0,8 procent av kapitalet i vinterturismbolaget till storägaren Erik Paulsson.

* Tobiis nyvalda styrelseledamot Jörgen Lantto har köpt aktier för ytterligare 0,5 miljoner kronor i ögonsensorföretaget. Efter att den tidigare Fingerprint-vd:n valdes in i styrelsen den 9 maj har han därmed köpt 45.000 aktier för runt 1,5 miljoner kronor i bolaget.

* Flygoperatören SAS riskerar att drabbas av ytterligare en mångmiljonsmäll efter strejken bland piloterna - utebliven konfliktersättning, enligt SR Ekot. Om Svenskt Näringsliv kommer fram till att avtalet bryter mot samordningen och överskrider normen för löneökningar kan SAS bli utan konfliktersättning, rapporterar Sveriges Radio.

Analyser:

* Köp Recipharm och Ratos men vänta med Handelsbanken, råder Affärsvärlden läsarna i torsdagens utgåva.

* Jefferies har upprepat köp av Atlas Copco med ny riktkurs om 315 kronor, upp från 280 kronor.

Makro:

* Den europeiska statistikagendan bjuder på euroområdets handelsbalans och euroländernas finansministrar möts. I eftermiddag publiceras amerikansk data som bostadsbyggande, Philadelphia Fed index och veckovis jobbstatistik. Handelsstriden mellan USA och Kina är dock i fortsatt huvudfokus bland investerare.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST