Fotograf: TT

”Kronan gör oss alla 20 procent fattigare” – så tycker profilerna om den allt svagare svenska valutan

Den svenska kronans värde mot euron har sjunkit till botten och når nu sin tioårslägsta nivå.

Nordea släppte igår sin konjunkturrapport, där man kunde konkludera att det svenska ekonomiklimatet präglas av svag tillväxt och stigande arbetslöshet. Även den påtagligt svaga kronan bekräftades i rapporten. 

Kronans värde styrs givetvis av ett flertal faktorer, där en är ränteklimatet i Sverige, som styrs av Riksbanken. En låg ränta är inte lika attraktiv för utländska investerare vilket påverkar värdet på kronan. Även spekulationer om nedgångar på bostadsmarknaden samt ett rådande handelskrig mellan USA och Kina påverkar börsrörelser och därmed även kronan starkt. 

Läs även: Världens fondjättar känner ökad pessimism mitt i handelskriget

"Det talar för en historiskt mycket svag krona, där riskerna blir alltmer märkbara. Inflationsmålet ska stabilisera ekonomin, men riskerar nu att bli destabiliserande", säger Nordea-ekonomen Annika Winsth i ett pressmeddelande i samband med rapportsläppet. 

Men det är inte bara Nordeas chefsekonom som uttalat sig om den svenska kronans tappade värde. 

Finansmannen och tillika Cevian Capital-ledaren Christer Gardell menar i en SvD-intervju att svenskar betalar ett alldeles för högt pris för den egna valutan. Den svaga kronan gör oss alla 20 procent fattigare, i jämförelse till internationell köpkraft menar han. 

"Det är ju ingen inflation heller, så det finns inga argument för att Riksbanken ska röra på räntan", tillägger han till SvD.

Före detta finansminister Anders Borg har också kommenterat kronans utveckling. Han menar att den största orosfaktorn för värdet på hemvalutan grundar sig i USA och Kinas omtumlande handelskrig. Trumps planer om att höja tullavgifter på europeiska bilar och livsmedel får negativ effekt på kronan, menar han i en fplus-artikel. 

Han tillägger även att den rådande oron som finns över handelskriget påverkar kronan ännu mer i negativ riktning. 

Politikern Carl Bildt yttrade sig starkt här om dagen kring kronans drastiska nedgång i ett Twitter-uttalande, och menar att utvecklingen är pinsam. Kanske inte helt oväntat med tanke på Bildts åsikt om att införskaffa euron i Sverige. 

 

Det finns även kritiker som är beredda att vidta radikala åtgärder för att se någon förändring. Alectas kapitalförvaltningschef Hans Sterte är framförallt trött på den svenska penningpolitiken och menar att ett tydligare samspel mellan denna och finanspolitiken skulle gynna den svenska kronan. 

"Riksbankens befogenheter bör tas tillbaka av Riksdagen så att både finans- och penningpolitiken hanteras därifrån." Säger han i en intervju med Bloomberg.

Riksbankens senaste reformer om en oförändrad reporänta, tillsammans med nya köp av stadsobligationer motiverades av en oväntad låg inflation i världen. Samtidigt gör den  dramatiskt försvagade svenska kronan det enkelt för utlandsinvesterare att köpa billiga svenska tillgångar, vilket påverkar den svenska köpkraften negativt, menar Serte.

Finansminister Magdalena Andersson vädjade till bolag, i ett uttalande i början av veckan till att fortsätta att investera trots det tuffa valutaklimatet i Sverige.  

"Vi har ju en flytande valutakurs i Sverige, det är den valutakursregim vi har. Det skulle vara en stor omläggning av den grundläggande ekonomiska politiken om regeringen skulle försöka påverka kronkursen", sade finansministern i ett pressmeddelande. 

Läs även: Årets supertalang fick med Gates, Bezos och Zuckerberg på tåget mot hållbar avkastning


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST