Fotograf: Mark Lennihan / TT

Blodrött på Wall Street – S&P500 -2,4%

USA-börserna rasade rejält igår efter besked om Kinatariffer.

New York-börserna försvagades kraftigt under måndagen i spåren av att finansmarknaderna noterat ännu en upptrappning i handelskonflikten mellan USA och Kina.

"Situationen mellan Kina och USA liknar ett pokerspel och det ökade antalet hot mellan länderna är inte bra för marknaden", sade Alfonso Benito, investeringschef på Dunas Capital, till Bloomberg News.

Läs även: Kampen mellan Trump och Kina – 4 nya turer du måste ha koll på

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned 2,4 procent till 25.325. Det bredare S&P 500 hade även det tappat 2,4 procent till 2.812 medan tekniktunga Nasdaq Composite minskade 3,4 procent till 7.647.

Sektorvis inom S&P 500 steg kraft 1,1 procent medan IT försvagades med 3,7 procent.

USA-presidenten Donald Trump twittrade under måndagen att Kina hade ett bra avtal som nästan var på plats men som landet backat ut från. Kina meddelade i sin tur om nya tullar på amerikanska varor. På det fortsatta handelstemat sade Trump att han ännu inte beslutat om resterande import från Kina, varor för cirka 300 miljarder dollar, ska beläggas med höjda tullar.

På bolagsfronten tappade exportberoende storbolag som Caterpillar och Boeing 4,6 respektive 4,9 procent. Kina uppges bland annat minska på sina beställningar av Boeing-plan som en del av svaret mot USA:s tidigare höjningar av tullar. 

Även stålsektorn var svag, med US Steel ned 7 procent och AK Steel ned 6 procent.

Apple tyngdes också i spåren av den upptrappade handelskonflikten. Aktien var ned 5,8 procent. Flera halvledarbolag som Nvidia, Qualcomm och Intel tappade också på bred front.

Bland andra nyheter sjönk generikabolagen Mylan och Teva i spåren av att 40 delstater i USA anklagat totalt 20 bolag för att de satt för höga priser på mer än 100 läkemedel. Mylan var ned 9,4 procent medan Teva minskade 14,8 procent.

Ett fall på ytterligare 10,8 procent noterades för Wall Street-nykomlingen Uber.

Läs även: Analytiker: Köp inte Uber om du tror på sann bolagsvärdering

Amerikansk tioårig statspappersränta var ned 7 punkter till 2,40 procent och 
dollarn försvagades till 1,1235 mot euron, från 1,1233 dagen innan. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST