Fotograf: Pexels

Oljepriserna rusar efter drönarattack mot anläggning i Saudiarabien

Attacken påverkade råvaruindex omedelbart. 

Den jemenitiska huthi-rörelsens tv-station uppgav på tisdagen att saudiska mål har attackerats med drönare. Attackerna sätts i samband med de explosioner som inträffade vid två oljefartyg på söndagen.

Läs även: I Sverige är det billigare att köra bil – klimatpolitiken har gett motsatt effekt

Sju drönare genomförde attacker mot "vitala saudiska mål" för en kort tid sedan, rapporterar huthi-kanalen Masirah TV, som citerar en militärkälla.

Rapporteringen hänvisar inte direkt till dåden mot saudiska oljefartyg, men flera internationella nyhetskällor spekulerar i sambandet.

Läs även: Magdalena Andersson om svaga kronan: ”Jag kan inte kommentera Riksbankens penningpolitik”

Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih satte dock saken i samband med explosioner vid pumpstationer längs landets öst-västliga oljepipeline, som ska ha attackerats med bombdrönare.

"En terroristaktion", beskriver energiministern händelsen.

"Terrordåden och sabotaget i tillägg till den senaste tidens aktioner i Persiska viken är inte bara en attack på det saudiska kungadömet utan också på en säker tillgång till världens oljetillgångar och den globala ekonomin", sade Khalid al-Falih enligt den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

Bakgrunden till attacken är "en storskalig vedergällning" för fortsatta angrepp i belägringen av Jemen, där Saudiarabien har fört ett anfallskrig.

Huthi-rebellerna, en shiaislamisk Iranallierad, har bjudit totalitärt sunnitiska Saudiarabien motstånd efter att den oljerika grannen stött regeringssidan efter krigsutbrottet.

Till saken hör att saudisk-allierade USA:s president Donald Trump beslutat att inte förlänga de frisedlar som gavs till ett flertal av de nationer som är Irans största oljekunder. Iran har dock tagit avstånd från attackerna mot oljetankrarna i Persiska viken.

Läs även: Läkemedelsjätten bötfälls på 2 miljarder dollar efter cancerfall – aktien sjunker

Oljepriset har stärkts de senaste dagarna efter beskedet om Iransanktionerna, och tog ytterligare fart på nyheten om attacken.

Prisutveckling för olja idag. 

"Vi står redo att genomföra ytterligare grymheter om aggressionen inte upphör", citeras militärkällan vidare i det huthiska nyhetsmediet.

Läs även: H&M mest omsatt och småbolagsrus på 50% – Här är förmiddagens aktiesnack från börsen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.