I Sverige är det billigare att köra bil – klimatpolitiken har gett motsatt effekt

Drivmedelspriserna har ökat men bilen har blivit energisnålare. 

I Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” pågår debatten om de höjda drivmedelspriserna.

Bensinkostnad per liter är inte det som är av betydelse för en billist utan snarare vad priset blir att köra en kilometer eller mil, skriver SvD

De klimatpolitiska åtgärderna har på ett lyckat sätt drivit fram en energisnålare bilpark.

Läs även: Nu har det franska bensinupproret nått Sverige

Förbrukningen av drivmedel för de nyregistrerade bilarna har minskat mellan 2000 och 2018. För bensinbilar har bränsleförbrukningen minskat från 0,83 till 0,58 liter per mil och för dieselbilar 0,65 till 0,51 liter per mil.

Priserna på bensin och diesel har ökat de senaste 18 åren - med 61 (bensin) kontra 146 (diesel) procent. För bensin har priset stigit i snitt från 9,56 till 15,37 kronor per liter. Dieselpriset har stigit i snitt från 6,33 till 15,55 kronor per liter.

Allt som allt, har de ökade drivmedelspriserna med de energisnålare bilarna resulterat i att drivmedelskostnaden enbart ökat med 6 procent: från 7,96 till 8,47 kronor per mil.

Med en sammanlagd inflation på 26 procent under denna period, sänktes snittet på drivmedelskostnaden med 20 procent.

Läs även: Politikerns svar på bensinupproret – ”köp elbil”

Statistiken är inhämtad från bilindustrins branschorgan Bilsweden, Trafikverket, Transportstyrelsen och SPBI vilket är oljebolagens organisation.

I Sverige används bilen mer än någonsin. Transportstatistik från den statliga myndigheten Trafikanalys, pekar på att den samlade körsträckan för Sveriges personbilar har nått ett nytt rekord på 6,8 miljarder mil under 2018. Om målsättningen har varit att det ska bli dyrare att köra bil för att klara miljömålen har det inte lyckats.

Läs hela SvD-artikeln här: ”Klimatpolitiken har gjort det billigare att köra bil”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST