ANNONS

Karriärutveckling hos samma arbetsgivare - Så avancerar du utan att lämna

I veckans avsnitt av PåJobbet möter vi Alexander Storckenfeldt, nytillträdd vd för giganten inom skadedjursbekämpning, Anticimex. Alexander har jobbat på Anticimex i många år - och där har vi veckans krämpa. Hur gör man för att gå vidare i karriären hos en och samma arbetsgivare?

Att ha djupa rötter i ett bolag och samtidigt göra karriär, hur är det?

”Jag började som tekniker och jag har jobbat på kundservice, försäljning och som platschef. Jag har helt enkelt gjort det mesta inom Anticimex. När jag var tekniker så var jag den personen som kom hem till dig när du hade problem med skadedjur”, berättar Alexander Storckenfeldt.

”Ibland på somrarna när det är högsäsong och getinginvasion, brukar jag hoppa in som tekniker. Jag gör det dels för att jag tycker att det är kul och dels för att föregå med gott exempel. Kunderna blir så tacksamma när vi kommer förbi och hjälper till med svärmar av getingar som surrar runt borden som står uppdukade i trädgårdarna. Du får sån energi av att hjälpa kunderna.”

Har du några tips på hur man kan fortsätta utvecklas hos sin befintliga arbetsgivare? Hur gjorde du efter så många år på Anticimex?

”Tittar jag ur mitt eget perspektiv, har det handlat om att ta chanser när de kommit. Det behöver inte handla om att du har jobbat länge egentligen, utan mer om att utmana sig själv och sin comfortzone. Oavsett om det handlar om nya arbetsuppgifter, ett projekt eller en ny roll. Om du tackar nej så har du kanske svårt att göra karriär i samma bolag”, säger Alexander Storckenfeldt.

Bör man anta uppdraget även om man inte uppfyller alla krav i kravprofilen?

”Jag har tänkt mycket på det här med varför jag har tackat ja till alla dessa uppdrag. Jag har inte alltid tänkt att jag kommer att fixa detta. Ibland får det vara learning by doing, men du måste våga tro på dig själv, så det gäller att ha självförtroende.”

”Sen handlar det om att vara nyfiken och lära sig av andra. Våga fråga! Det är det bästa som finns när du är ny på någonting, då får du fråga. Sen kan det vara ganska utmanande i mer seniora positioner att ställa dumma frågor.”

I veckans avsnitt av PåJobbet får du höra mer om vilka frågor du ska ställa till dig själv innan du tackar ja till ett nytt uppdrag. Ta del av fler insikter från Alexander Storckenfeldt och hör mer om hans plan för hur Anticimex ska utvecklas framåt. Lyssna här! 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST