Fotograf: Richard Drew/TT

Tunga investmentbanken varnar: IPO-marknaden kan vara nära härdsmälta

IPO-marknaden går på högvarv. Frågan är hur länge det håller. Uber fick se 655 miljoner dollar i börsvärde gå upp i rök första handelsdagen. Kanske är det bara en försmak?

"Marknaden för börsintroduktioner hettar till ordentligt. Kommer den att koka över?", lyder rubriken på en färsk analys från UBS. 

Investmentbanken radar upp en rad bevis för att det börjar bli riktigt hett på den amerikanska IPO-marknaden.

För första gången sedan år 2000 har en börsintroduktion för ett bolag med ett marknadsvärde på minst 200 miljoner USD haft en avkastning första dagen på över 100 procent.

Snittavkastningen för första handelsdagen för alla IPO:s i år är 25,5 procent och ytterligare 3,1 procent från den första dagens stängningspris.

UBS räknar med att den amerikanska IPO-marknaden sannolikt kommer att fortsätta vara varm i sommar, men spår att företagen under fjärde kvartalet kommer behöva visa att snabb försäljningstillväxt och utväxling i vinster för att de höga värderingarna ska få stöd. 

Om inte, kan fallande börskurser kyla av IPO-marknaden, varnar banken.

Här hemma i Stockholm har vi sett en hel del fantastiska börsintroduktioner det senaste året. Flera nykomlingar har mer än dubblats, däribland Smoltek, som rusat 240 procent sedan starten. Gemensamt för toppbolagen i Sverige är att de är mindre bolag inom nanoteknik, energi och cannabis.

LÄS MER: Nykomlingarna som mer än dubblats – börsnoteringarna du skulle hoppat på

I fredags fick dock investerarna i taxiappjätten Ubers börsnotering en kalldusch då de fick se 655 miljoner dollar i börsvärde försvinna trots att teckningsintervallet setts som försiktigt.

LÄS MER: Ubers IPO: 655 miljoner dollar i börsvärde gick upp i rök

Heta IPO-erbjudanden ger en av de bästa riskvinsterna på finansmarknaden, om du får en tilldelning. Den långsiktiga riskbelöningen är betydligt mindre lockande när väl handeln börjat. Stora variationer i prestation är redan tydligt, konstaterar UBS.

Att de amerikanska IPO:erna gått så bra i år är inte konstigt mot bakgrund av hypen kring många så kallade unicorns, enhörningar.

UBS förväntar sig att innevarande år blir ett enhörningarnas IPO-år och även om IPO-marknaden inte kokar över, kommer den sannolikt att fortsätta vara het minst ett eller två kvartal till, förutsatt att ekonomin fortsatt stödjer en bull-marknad, enligt banken.

Men tresiffriga avkastningssiffror ber om frågan om inte en IPO-bubbla är under uppsegling. Den relevanta frågan är därför inte om den varma IPO-marknaden ska fortsätta utan hur länge och hur bubblig den ska bli, konstaterar UBS.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST