Fotograf: Fredrik Sandberg / TT

H&M mest omsatt och småbolagsrus på 50% – Här är förmiddagens aktiesnack från börsen

Trots ett rådande handelskrig är Stockholmsbörsen är grön.

Stockholmsbörsen återhämtade sig något i inledningen av tisdagen likt Europabörserna. Stöd kom från att USA:s president Donald Trump sagt att förhandlingarna med Kina kan komma att sluta "mycket framgångsrikt".

Klockan 13.00 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,79 procent till nivån 1.586, efter måndagens fall på 1,8 procent när handelskriget mellan USA och Kina eskalerade.

Läs även: Blodrött på Wall Street – S&P500 -2,4%

Modeföretaget H&M:s aktie var under tisdagsförmiddagen högst omsatt och backade 0,6 procent. Aktien gick upp drygt en procent vid lunch. Flera verkstadsföretag som har pressats på sistone återfanns i stället i toppen bland storbolagen. Atlas Copco och Volvo steg runt 1 procent.

Kredithanteringsbolaget Hoist rusade som mest under förmiddagen nästan 20 procent för att sedan dala till 15 procent. Aktien har efter det legat på en 10 procentig kursutveckling. Bolagets kvartalsresultat var starkare än väntat enligt analytikerkommentarer. Hoist anser sig ha gjort goda framsteg mot att värdepapperisera en del av sina nödlidna lån, i spåren av de regulatoriska förändringar som har tyngt bolaget på senare tid.

Bilbesiktningsföretaget Opus steg 3,7 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat som var högre än vad analytikerna hade räknat med enligt Infront Data. Kvartalet tyngdes dock av ökade finansiella kostnader.

En annan kursvinnare var assistansbolaget Livihop som lyfte 50 procent efter sin delårsrapport. Kursruset avtog efter förmiddagen och handlas i skrivande stund för 7,20 kr, en utveckling på 30 procent.

Nibes aktie var ned 1,8 procent och fortsätter att vara röd. Värmeteknikbolagets kvartalsresultat före skatt på 532 miljoner kronor prickade analytikernas förhandsförväntningar enligt Bloomberg News. Inom affärsområdet Nibe Element har marknadssegment med tydlig hållbarhetsprägel utvecklats bäst, medan det har gått svagare inom marknadssegment med traditionell konsumentprofil.

Bioteknikbolaget Cantargia klättrade 2,5 procent efter att ha meddelat nya prekliniska resultat kring antikroppen CAN04 som genomgående visade positiva effekter när antikroppen kombineras med platinumbaserade cellgifter. Aktien har nu en kursutveckling på drygt 1,20 procent.

Storytel sjönk 4,3 procent under förmiddagen och nådde vid lunch en nedgång på ungefär 3,5 procent. Nettoförlusten nästan fördubblades till 89 miljoner kronor. Intäkterna växte 23 procent och ökningen bestod helt av streamingintäkter.

Spelutvecklaren Paradox var upp 2,9 procent efter sin delårsrapport medan Moberg Pharma var ned 0,6 procent efter sin.

NCAB, som säljer mönsterkort, redovisade en resultatförbättring med stöd av växande omsättning efter draghjälp från bland annat den starka dollarn mot kronan. Aktien var upp 0,4 procent.

Läs även: Magdalena Andersson om svaga kronan: ”Jag kan inte kommentera Riksbankens penningpolitik”

Xbrane Biopharma sjönk 11 procent. Bolaget hade ingen omsättning under årets första kvartal och rörelseresultatet försämrades. Enligt Xbrane skapar den geopolitiska situationen runt Iran osäkerhet. Aktien fortsätter att sjunka.

Tvådagarsutveckling för Xbrane. 

FM Mattsson steg 1,8 procent efter höjd riktkurs av Kepler Cheuvreux från 100 till 110 kronor. Aktien rusar med över 4,20 procent i skrivande stund.

Fastighetsbolaget Wallenstam ökade 0,8 procent med stöd av en höjd rekommendation från Pareto Securities. Bolaget har haft en stabil årsutveckling på börsen och ökat med drygt 20 procent.

Läs även: Läkemedelsjätten bötfälls på 2 miljarder dollar efter cancerfall – aktien sjunker


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST